Laget från Södra skolan klass 8b

Kalmarskola vann regionfinalen i Teknikåttan

Idag hölls regionfinalen i Teknikåttan, en tävling i teknik, matematik och naturvetenskap för åttondeklassare över hela Sverige. Klass 8b från Södra skolan i Kalmar vann och får därmed representera regionen i rikssemifinalen 6 maj.

Sex åttondeklasser från sydöstra Sverige tävlade i den digitala regionfinalen i Teknikåttan vid Linnéuniversitetet. Alla klasser medverkade digitalt via Zoom från sina skolor. Det fanns alltså dubbla anledningar till nervositet – inte bara hur det skulle gå, utan även om tekniken skulle fungera för alla lag.

Efter en jämn semifinal där tre lag slutade på samma poäng följde en oerhört spännande final. Det var först i sista frågan som klass 8b från Södra skolan i Kalmar drog ifrån och tävlingen avgjordes.

Förutom prissumman på 10 000 kr är klass 8b nu kvalificerad till rikssemifinalen den 6 maj. På spel där står en plats i den stora riksfinalen den 20 maj som sänds från Högskolan i Dalarna.

Efter Södra skolan 8b kom Teleborg centrum 8d i Växjö på andra plats och Paradisskolan 8b i Nybro på tredje plats. Övriga klasser i regionfinalen var Fagrabäckskolan 8c, Teleborg centrum 8ib och Fagrabäckskolan 8not2, samtliga från Växjö.

Om Teknikåttan

Tävlingen startade i Linköping 1993 och är nu rikstäckande. Syftet med Teknikåttan är att öka och bibehålla intresset för teknik och naturvetenskap hos ungdomar. Frågorna och de praktiska uppgifterna i Teknikåttan följer läroplanen och syftar till att möta de förmågor som beskrivs där. Läs mer om Teknikåttan.