Expertlista – klimatforskning med många olika perspektiv
Linnéuniversitetet har sammanställt en kontaktlista med forskare som från olika perspektiv kan kommentera klimatrelaterade frågor. Listan kommer att fyllas på med fler experter och områden löpande.
Observera att forskarna på listan kanske inte är tillgängliga hela tiden. Om du inte kan nå den du vill på telefon så mejla istället.
Biologi, kemi, miljö
Effekterna av global uppvärmning i marina miljöer
Jag studerar effekterna av global uppvärmning i marina miljöer. Exempelvis så undersöker jag hur bottensedimenten i våra hav förändras rent kemiskt av växthuseffekten. Jag studerar också naturliga förekomster av metanläckor i havsbotten och hur klimatförändringar kan påverka dem. Metanet påverkar stabiliteten i sedimenten och kan bidra till att utlösa undervattensskred och tsunamis.
Kontakt: Marcelo Ketzer, professor i hållbar utveckling med fokus på miljö och geokemi, 048-0446255, marcelo.ketzer@lnu.se
Ekosystemdynamik i Östersjön ur ett klimatförändringsperspektiv
Som innanhav är salthalten i Östersjön mycket lägre än i andra hav, och salthalten minskar ju längre norrut man kommer. Också vattentemperatureren är generellt lägre än i många andra hav, vilket gör Östersjön mer sårbar för klimatförändringar. Forskningen fokuserar på effekterna av klimatförändringar på mindre studerade komponenter av ekosystemet, såsom de pelagiska mikrobiella näringsvävarna (inklusive bakterier och algblomningar; från gener till samhällen), i de olika delarna av Östersjön. På senare tid har ansträngningarna ökat för att undersöka det sublittorala ekosystemet som är sårbart på grund av den höga exponeringen för avrinning från den terrestra miljön. Många av våra forskningsframsteg har överförts till det nationella övervakningssystemet och är grunden för forskningsbaserade dialoger med statliga och lokala myndigheter.
Kontakt: Catherine Legrand, professor i marinekologi, 070-4380618, catherine.legrand@hh.se och Jarone Pinhassi, professor i mikrobiologi, 070-2756318, jarone.pinhassi@lnu.se
Extremväders påverkan på biologisk mångfald
Min forskning handlar om hur evolutionära processer bidrar till mångfalden av form, färg, funktion och beteende mellan olika livsformer. Forskningen är av relevans för tillämpad naturvård och kan bidra till ett mer hållbart jordbruk, fiske och skogsbruk. Kontakt: Anders Forsman, professor i ekologi, 070-627 27 38, mejl anders.forsman@lnu.se
Leder en kombinerad effekt av torka och bete till att ekosystem kollapsar?
Vår forskning kommer att besvara frågan om och hur en hög biodiversitet kan kombineras med bibehållen kött- och foderproduktion under år med extrem torka. Nytt projekt handlar om anpassning till förändringar: expanderande skogsekosystem i ett föränderligt klimat.
Kontakt: Markus Franzén, doktor i ekologi, 072-594 98 21, markus.franzen@lnu.se
Extremväders påverkan på läckage av syra och metaller från sura jordar
Forskningen handlar om sura sulfatjordar och sulfidjord. Utdragna torrperioder leder till sänkning av grundvattenytan och därmed ökad bildning av syra och frigörelse av toxiska metaller i jorden. Efterföljande regnperioder eller snösmältning leder till läckage av dessa kemiska substanser till yt- och grundvattenförekomster.
Kontakt: Mats Åström, professor i miljövetenskap, forskningsämne: miljögeokemi, 0725949635, mats.astrom@lnu.se
Hur påverkar klimatförändringen den miljövänliga och hållbara kontrollen av skadeinsekter?
Jag har en bred kompetens inom organisk kemi och kemisk ekologi. Min forskning strävar mot att förstå kemisk kommunikation hos skadeinsekter i syfte att kunna ersätta insektsgifter i skogsbruket, lantbruket och trädgårdsnäringen med miljövänliga och hållbara alternativ. I ett forskningssamarbete med forskargrupper i Tyskland och Nya Zeeland har jag funnit att den 3-gradiga värmeökningen i Tyskland sedan 2004 är orsaken till att den miljövänliga kontrollen av en skadeinsekt på äpplen inte längre är effektiv. Doftlockämnena (feromonerna) bryts ner i fält när temperaturen går upp mot 32-35°C. Jag samarbetar lokalt, nationellt och internationellt med ett tiotal olika forskargrupper inom detta forskningsområde.
Kontakt: Rikard Unelius, professor i organisk kemi, 070-810 15 14, rikard.unelius@lnu.se
Klimatförändringar och miljögifter
Jag är en miljögeokemist som använder den kunskap jag har om olika miljögifters beteende i miljön för att förstå och riskbedöma spridningen till människor. Jag disputerade år 2011 med en avhandling som hette ”Climate change and metal mobility in an environmental risk perspective”. Den handlade om hur klimatet påverkar olika metallers löslighet och därmed deras möjligheter att spridas från t.ex. förorenade områden. Sedan dess har jag på olika sätt studerat framförallt metallföroreningar i miljön och hur människor kan exponeras för dessa. En viktig faktor för hur olika miljögifter beter sig ute i miljön är just klimatet. Till exempel så sprids miljögifter på land med det vatten som regnar ner, sjunker ner genom marken, och sedan flödar ut i bäckar, sjöar och hav. Dessa flöden påverkas av temperaturer och nederbördsmängder. Ja, klimatet kan på flera olika sätt påverka de miljögifter vi har omkring oss.
Kontakt: Anna Augustsson, docent i miljövetenskap på institutionen för biologi och miljövetenskap, 0480-446220, anna.augustsson@lnu.se
Medverkar mikroorganismer i urberget till klimatförändringar?
Mikrobiell produktion och konsumtion av den potenta växthusgasen metan i olika miljöer påverkar flödet av metan till atmosfären där den medverkar till globala uppvärmningen - ett av de stora miljöhoten i vår tid. Våra senaste fynd visar att dessa mikrobiella processer är väl utbredda i ett av de minst kända och utforskade ekosystemen på jorden - den kristallina berggrunden i jordskorpan. Då detta är ett av de största mikrobiella ekosystemen på planeten behövs en ny modell för metanflödena och de negativa miljöeffekter som är relaterade till naturligt läckage, läckage från borrhål för geotermisk energi, och till utvinning behöver utvärderas, vilket vi gör i ett av mina projekt.
Kontakt: Henrik Drake, docent i miljövetenskap, forskar inom geokemi/geobiologi, 0480-446369, henrik.drake@lnu.se
Nya klimatsmarta livsmedel
Forskningen handlar om matens kvalitet samt utveckling av nya hälsosamma och klimatsmarta livsmedel. Jag är intresserad av att karakterisera näringsämnen i råvaror och livsmedel och att studera hur livsmedelsprocesser påverkar näringsämnena. Ytterligare fokus ligger på forskning om matens effekt på människans hälsa.
Kontakt: Cornelia Witthöft, professor i livsmedelsvetenskap med inriktning på nutrition/livsmedelskemi, 072-529 58 10, cornelia.witthoft@lnu.se
Planeten mår bättre av en mer cirkulär ekonomi
Jag forskar om cirkulär ekonomi, återvinning och ekoprenörskap/hållbart entreprenörskap - ofta i samverkan med omgivande samhälle. Undervisar bland annat i hållbar innovation och hållbar utveckling.
Kontakt: Joacim Rosenlund, universitetslektor i miljövetenskap med inriktning cirkulär ekonomi, 0480-49 71 13, joacim.rosenlund@lnu.se
Vattenrening, deponering av avfall, marksanering med hjälp av växter och mikroorganismer mm
Kontakt: William Hogland, professor i miljöteknik och ekoteknik, 070-585 83 52, william.hogland@lnu.se
Design/konst, historia, litteratur, kultur, kulturgeografi
Klimatförändring: markanvändning, vattenresurser och strategier för omställning i jordbruk
Min forskning rör främst omställningsstrategier för jordbruk och areala näringar i Mellanöstern, samt hur systemisk design och framtidsorienterade metodologier kan användas i förändringsprocesser.
Contact: Helen Avery, lektor i arabiska på institutionen för språk, helen.avery@lnu.se
Deltagande design för hållbar omställning
Forskning utgår från hur hållbar omställning i staden förstås och vilka värderingar och problemställningar som får företräde när städer ställer om. Forskningen utgår från deltagande design och processer för hållbar omställning, där forskningen både deltar i andra aktörers omställningsprocesser, men också försöker skapa förutsättningar för boende att delta i dessa processer. Forskningen utgår från problematiken att hållbar omställning inte har någon tydlig, överenskommen definition. Detta gör begreppet öppet för olika, inte sällan motsägelsefulla tolkningar, som även hamna i konflikt med varandra. Hur ska vi hantera dessa konflikter? Vilka värden behöver prioriteras för en verkligt hållbar omställning?
Aktuella projekt: Grön Lokalekonomisk analys med bostadsrättsförening Ida (Malmö), Omställning med Sege Park Living Lab/ISU(Malmö), Omställarna i Sege Park (Malmö).
Kontakt: Sara Gottschalk, doktorand, deltagande design och hållbar omställning, 076-132 27 62, sara.gottschalk@lnu.se
Deltagande, hållbar spekulativ och kritisk design för förändring
Föreställningar om framtider genom deltagande, praktiker, materialiseringar, spekulationer och reflektion – fokus t ex hotad biologisk mångfald, leva med teknologier, bortom industrimodernitet, alternativa ekonomier.
Pågående designforskningsprojekt Un/Making Matters: https://www.instagram.com/unmakingstudio/
Kontakt: Åsa Ståhl, lektor i design, 070 256 28 35, asa.stahl@lnu.se
Den globala upphettningens former i konst, litteratur och andra medier
Jag forskar i olika mediers möjlighet för att framställa klimatkrisen, blant annat kring hur vetenskap och konst har olika sätt att framställa krisen - och därmed olika sätt att påverka offentligheten.
Kontakt: Jørgen Bruhn, professor i litteraturvetenskap, 070-547 46 43, jorgen.bruhn@lnu.se
Design med kollektiva åtgärder för att värdesätta vatten
Min forskning fokuserar på att förstå beteende och normer som styr hur man värdesätter vatten i hushållet. Som designer förstår jag behovet av att koppla samman kreativa discipliner som en del i att förstå och adressera systemiska, sammanlänkade och komplexa sociala problem såsom tillgång till vatten. Jag är intresserad av tillämpning och generering av metoder som fokuserar på deltagande av olika parter som integrerar problemen för att få en holistisk täckning som är mer anpassad till samhällets verklighet.
Kontakt: Juan Velasquez, doktor i design och skapande, forskningsområde: vatten, sociala normer, kollektiva åtgärder, 070-259 69 653, juan.velasquez@lnu.se
Det planetära klimat- och ekologiska nödläget
Forskningsområde: det planetära klimat- och ekologiska nödläget, särskilt i perspektiv av de vetenskapligt underbyggda kraven på omfattande samhällsomställningar som saknar historisk motsvarighet.
Kontakt: Martin Gren, professor i kulturgeografi, 072-594 96 92 martin.gren@lnu.se
Vi lever i ett planetärt klimatnödläge. Det framgår allt tydligare i livets alla aspekter. Men vad menas med begreppen ”klimat” och ”nödläge,” och vad händer när de förs samman i ett ”klimatnödläge? Vad innebär det för oss att orientera oss etiskt, kulturellt, politiskt och kunskapsmässigt till klimatets ofattbara komplexitet? Och i synnerhet till begreppet ”nödläge”? Hur kan vi skapa handlingsutrymmen i relation till tidsperspektiv och skalor som är svåra att greppa?
Kontakt: Ola Ståhl, professor i design, konst/design/klimatnödlägesstudier, 072-538 3177, ola.stahl@lnu.se,
Framtidsbilder av rättvisa liv inom planeten jordens gränser
Earth Logic är det radikala förslaget av en logik där planeten och alla arternas överlevnad driver alla aktiviteter. Sedan lansering i februari 2020 har det nått 1 miljon människor globalt. Earth Logic är ett exempel på de nya framtidsbilder av rättvisa liv inom planeten jordens gränser som Mathilda Thams forskning handlar om att skapa. Mathilda Tham är också medgrundare till Concerned Researchers in Fashion, ett globalt nätverk för systemskifte av modesektorn.
Länkar: www.earthlogic.info och www.concernedresearchers.org
Kontakt: Matilda Tham, professor i design, 072-536 94 66, Mathilda.tham@lnu.se
Förändringsorienterade förhållningssätt till att arbeta med teknologi
Jag arbetar med tekniska infrastrukturer som syftar till att tänka ut, förverkliga och upprätthålla olika former av förändringsarbete.
Nuvarande projekt: https://regenerative-energy-communities.org/
Kontakt: Eric Snodgrass, lektor i design, forskningsområde: teknologi, energi, infrastruktur, 076-1131610, eric.snodgrass@lnu.se
Historiska katastrofer och miljöhistoria om infrastrukturens sociala och ekologiska effekter
Miljöhistorisk forskning inriktad på 1) katastrofer och 2) infrastruktur och sociala och ekologiska samhällsförändringar i Sydasien (främst Indien, Bangladesh, Pakistan, Nepal och Sri Lanka).
Kontakt: Eleonor Marcussen, doktor i historia, 0735-791197, eleonor.marcussen@lnu.se
Intermedial ekokritik
Med utgångspunkt i mina forskningsämnen, som är intermedialitet och narratologi, är jag verksam inom IMS (Linnéuniversitetets centrum för intermediala och multimodala studier) inom ett teoretiskt fält som vi döpt till intermedial ekokritik, som försöker förena vår teoretiska forskningsbas (intermedialitet) med de senaste rönen inom ekokritik.
Kontakt: Liviu Lutas, professor i fransk litteratur, 0470-767859, liviu.lutas@lnu.se
Klimatförändring: effekter på naturlandskapet och de processer som formar detta
Jag är naturgeograf och undervisar bl.a. i meteorologi, klimat och klimatförändringar samt geomorfologi (läran om landskapets former). När det gäller klimatförändringar ligger det huvudsakliga intresset i hur de kan komma att påverka (och påverkar) geomorfologin och de exogena processer: vittring, sluttningsprocesser (som ras och skred) vind(erosion), rinnande vatten (inkl. översvämningar), glaciärer (glaciala processer) och kustprocesser (stranderosion t.ex.), som omformar landskapet.
Kontakt: Hans Andrén, fil. dr. och universitetslektor i naturgeografi, 070-221 31 08, hans.andren@lnu.se
Klimat- och informationspåverkan: en laddad kombination
Min forskning handlar om hur klimatfrågor och klimatförändringarna har tagit sig in i konspirationsteorier i form av meningsskapande berättelser som mobiliserar motstånd mot etablerad kunskap. Klimatförnekelse och ekofascism är två rörelser inom vilka expertkunskap ifrågasätts. Fältet utnyttjas av olika aktörer för att påverka informationsflödet och opinionsbildningen i samhället som på sikt kan undergräva demokratin. För medier och journalistiken är denna situation svår att navigera.
Kontakt: Andreas Jahrehorn Önnerfors, docent i idéhistoria, projektledare Faktajouren, 070 270 27 78, andreas.onnerfors@lnu.se
Kultur, kulturarv och klimatförändringar
Hur kan kultur och kulturarv bidra till anpassning till ett förändrat klimat och dess effekter på mänskliga samhällen? Behövs en ny sort världsarv? Cornelius Holtorf har varit med i olika internationella arbetsgrupper inom den globala kulturarvssektorn (bl.a. med UNESCO, IPCC, ICOMOS, osv).
Kontakt: Cornelius Holtorf, (nås inte via telefon), cornelius.holtorf@lnu.se. Unescoprofessur om Heritage Futures, Unescoprofessuren är medlem i Climate Heritage Network
Media och den ekologiska krisen
Jag forskar om hur den ekologiska krisen kommuniceras genom olika medietyper (film, hemsidor, litteratur, reklam, konst) med särskilt fokus på frågor om påverkan (agens), nostalgi och mat. Min ingång är att den ekologiska krisen också är en medial kris i det avseende att vetenskap hela tiden transformeras mellan olika medier.
Kontakt: Niklas Salmose, docent i engelsk litteratur, 0708110519, niklas.salmose@lnu.se
Populärkultur och imperialism. Hur litteratur och film gör den viktiga kopplingen mellan den globala imperialismen och klimatkrisen.
Forskningsprojekt 1. Militariseringen av Antropocen: Säkerhet, militanta framtider och den amerikanska klimatfiktionen
Litteraturvetenskaplig forskning om klimatfiktion visar att denna nya genre bidrar till klimatdebatten genom att ge bilder av hur det kan kommat att vara att leva i en klimatförändrad framtid. Samtidigt sätter också dessa bilder gränser för hur vi kan tänka kring klimatkrisen och dess hantering. Detta projekt studerar litteratur och film som framställer en klimatförändrad framtid som en tid av ständig våldsam konflikt. Projektet visar att denna typ av klimatberättelse främjar de en förståelse av klimatkrisen som ett lokalt eller nationellt säkerhetsärende snarare än en fråga om planetens överlevnad. Se också https://www.rj.se/anslag/2020/militariseringen-av-antropocen-sakerhet-militanta-framtider-och-den-amerikanska-klimatfiktionen/
Forskningsprojekt 2 (tillsammans med Niklas Salmose): Framtida matföreställningar i global klimatfiktion
Den dominerande globala kosthållningen bidrar till en stor del av klimatkrisen. En omvandling skulle medföra stora praktiska problem, men även utgöra en stor kulturell utmaning. Detta forskningsprojekt undersöker hur framtida matkulturer förmedlas i litterär och visuell kultur i olika delar av världen. I nästan all klimatfiktion har människors tillgång till, och tankar kring, mat förändrats i grunden. Projektets resultat är ett viktigt bidrag till den humanistiska forskning om klimatfiktion, men de kan också hjälpa användare och klimatforskare att förstå hur människor i olika delar av världen kommer att reagera på, och kanske även initiera, förändringar i mat och ätande.
Kontakt: Johan Höglund, professor i engelsk litteratur, 0730-36 09 59, johan.hoglund@lnu.se
Relationellt hemskapande – från "hållbart liv" till platsbaserat relationellt liv
Mitt doktorandprojekt förordar ett relationellt förhållningssätt till hållbart liv i hemmet, baserat på utformat deltagande och sensoriskt utforskande i hyperlokala levnadsmiljöer. Projektet syftar till att utmana den moderna (universella) förståelsen av hemmet som avskilt från sociala, politiska och naturliga processer och frågeställningar. Jag utforskar den andinska kosmologin Sumak Kawsay (Leva väl) och vardagliga berättelser ur hemmet/dilemman som inspiration för att leva och föreställa sig framtider på andra sätt.
Kontakt: Juliana Restrepo, doktorand i design, hållbarhet och livet i hemmet (samarbete mellan Linnéuniversitetet och Malmö universitet, finansierat av The Bridge), 0470-70 85 18, juliana.restrepogiraldo@lnu.se
Världslitteratur och politisk ekologi
Baserat på utgångspunkten att dagens globala socioekologiska kris är ojämnt fördelad över postkoloniala/koloniala regioner, fokuserar min forskning på hur litteraturen beskriver och utforskar sambanden mellan kolonial och heteropatriarkal exploatering och utvinningen av den biofysiska naturen. Jag är särskilt intresserad av hur spekulativ fiktion förmedlar upplevelser av ojämlik ekologisk förstörelse och hur ett litterärt narrativ generellt kritiserar de rasifierade och könade historiska drivkrafterna bakom denna situation.
Kontakt: Rebecca Duncan, forskare i postkolonial litteratur och världslitteratur, rebeca.duncan@lnu.se, 070-279 53 36
Ekonomi
Utveckling, utvärdering och spridning av Hub-konferenser – ett alternativ för att minska akademiskt flygande
Forskares koldioxidutsläpp beror till stor del på flygresor till internationella konferenser. Hub-konferenser tar hjälp av digital teknik för att i stället länka samman ett antal konferensplatser i olika tidszoner och kan både minska utsläpp och utgöra ett mer attraktivt alternativ än helt digitala konferenser. Forskningen berör hur Hub-konferenser bäst utformas och sprids och vilka konsekvenser de får för lärosätenas koldioxidutsläpp och akademisk mobilitet och samverkan.
Mina forskningsämnen är psykologi, digitala transformationer och ekonomi.
Kontakt: Viktor Kaldo, professor i klinisk psykologi, 070-737 38 59, viktor.kaldo@lnu.se
Turism, transport och klimatförändringar
Mina forskningsintressen inkluderar bland annat turism och klimatförändringar, med fokus på mobilitet och dess miljökonsekvenser.
Kontakt: Stefan Gössling, Jag är professor i turismvetenskap vid Linnéuniversitetet och professor i humanekologi vid Lunds universitet, 070-492 26 34, stefan.gossling@lnu.se
Turism och klimatförändringar: anpassningsstrategier, hållbarhet och turismens vattenkonsumtion
I min forskning arbetar jag med frågor som rör turism och turismutveckling i relation till kust- och havsmiljöer, klimatförändringar och hållbar utveckling, platsskapande och destinationsutveckling.
Kontakt: Christer Foghagen, fil.lic i kulturgeografi samt doktorand i miljövetenskap. Anställd som universitetsadjunkt i turismvetenskap, 0480-49 71 32, christer.foghagen@lnu.se
Entreprenörskap och socio-ekologisk omställning
Forskningsprojekektet intresserar sig för hur omställningen till planetens gränser sker i praktiken, ned fokus på mindre hållbara entreprenöriella initiativ på landsbygden. Projektet sker inom ramen för LEIS, Ledarskap och Entreprenörskap i Småland.
Kontakt: Malin Tillmar, professor i entreprenörskap, 076-133 81 32, malin.tillmar@lnu.se
Samverkan i hållbara och cirkulära försörjningskedjor
I sin forskning intresserar sig Helena för effektivisering, samverkan och innovation i försörjningskedjor särskilt inom transportbranschen, samt utveckling av cirkulära försörjningskedjor för återvinning av fönsterglas.
Kontakt: Helena Forslund, professor i företagsekonomi med inriktning mot logistik och supply chain management, 070-577 78 22, helena.forslund@lnu.se
Planeten mår bättre av en mer cirkulär ekonomi
Jag forskar om cirkulär ekonomi, återvinning och ekoprenörskap/hållbart entreprenörskap - ofta i samverkan med omgivande samhälle. Undervisar bland annat i hållbar innovation och hållbar utveckling.
Kontakt: Joacim Rosenlund, universitetslektor i miljövetenskap med inriktning cirkulär ekonomi, 0480-49 71 13, joacim.rosenlund@lnu.se
Värderelevans av miljöinformation
Min forskning fokuserar på miljöredovisning, miljöstrategi, miljöprestanda, klimat- och miljörelaterade risk, värdet av obligatoriska och frivilliga miljörapporter, värdet av ESG/SRI.
Kontakt: Natalia Berg, docent i företagsekonomi med inriktning mot redovisning, 072-703 16 55, natalia.berg@lnu.se
Fysik, IT, matematik, teknik, skog, sjöfart
Cementtillverkning och miljöpåverkan
Jag har forskat på materialet betong i många år och har även jobbat i Japan på ett av världens största cementtillverkande företag. Cementtillverkning står för ca. 5 – 7% av de globala koldioxidutsläppen. Det har visat sig svårt att på ett ekonomiskt gångbart sätt minska utsläpp från själva cementtillverkningen vilket har inneburit att man främst försöker ersätta delar av cementen med restprodukter så som flygaska, slagg och silika för att minska produktens miljöpåverkan.
Kontakt: Björn Johannesson, professor i byggnadsfysik, 073-062 94 14, bjorn.johannesson@lnu.se
Effektiv användning av trä för hållbart byggande
Min forskning är inriktad på byggande med trä och särskilt på hur trä av olika kvalitet bäst kan sorteras och används i bland annat korslimmat trä och limträ. Genom att i högre grad än idag utnyttja det styvaste och starkaste virket där dessa egenskaper är viktiga och de lägre kvalitéerna där kraven är lägre kan större värden och fler byggnadsstommar skapas av samma utgångsmaterial.
Kontakt: Anders Olsson, professor i byggteknik, 070-730 51 70, anders.olsson@lnu.se
Energi och klimatförändringar
Kontakt: Brijesh Mainali, docent i miljö- och energiteknik, 0470-70 82 21, brijesh.mainali@lnu.se
Förnybar energi
Kontakt: Leteng Lin, docent i energiteknik, 072-236 88 15, leteng.lin@lnu.se
Grön programvara
Mina forskningsintressen fokuserar främst på tillämpningen av metoder inom programvaruteknik och teknik inom området distribuerade system, med särskild fokus på serviceorienterad arkitektur och pervasive datorteknik som till exempel Internet of Things och Cyber-Physical Systems.
Kontakt: Mauro Caporuscio, professor i datavetenskap, 076-102 30 75, mauro.caporuscio@lnu.se
Grön hållbar utveckling
Mina forskningsintressen är klimat- och skogspolitik, ESG och finansmarknader, och grön investering och finansiering.
Kontakt: Andreas Stephan, professor i skogsindustriell ekonomi, 036-101760, andreas.stephan@lnu.se
Hållbara skogsbaserade material och produkter
Min forskning är inriktad på att förbättra egenskaperna hos skogsprodukter och hitta sätt att ersätta fossilbaserade material med material från hållbara källor. Detta omfattar förlängning av träbaserade produkters livslängd genom miljövänliga ändringar, utveckling av nya produkter av skogsmaterial och ersättning av giftiga polymerer från fossila källor med biobaserade polymerer för olika tillämpningar.
Kontakt: Reza Hosseinpourpia, docent i virkeslära, 073-0894733, reza.hosseinpourpia@lnu.se
Hållbara träkonstruktioner
Byggsektorn står för nästan 40 % av CO2-utsläppen över hela världen. Därför är det av största vikt att främja användningen av hållbara byggmaterial, som trä, och att öka effektiviteten i våra strukturer. I min forskning arbetar jag med att öka effektiviteten av konstruktionselement och deras kopplingar i träkonstruktioner. Vidare arbetar jag med utveckling av effektiva beräkningsverktyg för pålitliga träkonstruktioner.
Kontakt: Michael Schweigler, lektor i byggteknik, forskningsämne: träkonstruktioner, 070-260 28 37, michael.schweigler@lnu.se
Hållbar byggd miljö
Mitt huvudsakliga forskningsområde är implementering av innovationer och åtgärder för energieffektivisering i den byggda miljön.
Kontakt: Krushna Mahapatra, professor i hållbar byggd miljö, 072-2435863, krushna.mahapatra@lnu.se
Hållbar IT
Kontakt: Jorge Luis Zapico, teknologidoktor i medieteknik och industriell ekologi, jorgeluis.zapico@lnu.se
Matematiska klimatmodeller
Min forskning avser olika modellers egenskaper, till exempel vad de kan förutsäga och vilka förväntningar man kan ha på förutsägelserna. Eftersom modeller alltid är förenklingar av verkligheten så finns alltid frågan om vad som skall vara med i modellen i bakgrunden och den frågan är speciellt svår när det gäller klimatmodeller.
Kontakt: Torsten Lindström, professor i matematik, dynamiska system, 073-8066821, torsten.lindstrom@lnu.se
Matematiska frågeställningar kring klimatutvecklingen
Sjöfartens växthusgasutsläpp
Jag bedriver forskning om sjöfart och marin miljö, bl.a. om hur sjöfartens negativa miljöeffekter kan reduceras. Den internationella sjöfartens samlade utsläpp av växthusgaser är betydande. Åtgärder för att minska sjöfartens utsläpp diskuteras i FN-organet International Maritime Organization, IMO. Sjöfartens utsläpp ingår för närvarande inte i Parisavtalet.
Kontakt: Kjell Larsson, professor emeritus i sjöfartsvetenskap, 0480-497664 (som vidarekopplas till min tjänstemobil), kjell.larsson@lnu.se
Skogsbrand och privata skogsägare
Jag bedriver forskning som handlar om skogsbrand utifrån privata skogsägares perspektiv och samverkan med räddningstjänsten då klimatförändringarna skapar ökade risker för skogsbrand.
Kontakt: Frida Björcman, doktorand i skog och träteknik, 0470-767574, frida.bjorcman@lnu.se
Skogsskador i framtidens klimat
I framtidens klimat förväntas risken för omfattande sjukdomsepidemier och insektutbrott öka i våra skogar, parallellt med att förutsättningarna för vanligt förekommande skadegörare blir mer gynnsamma och att nya skadesvampar och -insekter, som ofta sprids genom handel och transporter, etablerar sig i vår natur. Målet med min forskning är att fördjupa förståelsen för dessa problem och att identifiera hållbara, naturbaserade lösningar för att främja skogars och trädens motståndskraft samt tolerans mot skadegörare.
Kontakt: Johanna Witzell, professor i skogsskador, 070-2950820, johanna.witzell@lnu.se
Skogsskötsel med inriktning mot klimatanpassat skogsbruk och skogens klimatnytta
Mitt huvudområde är hur framtida klimatförändringar kan komma att påverka skogsbruket i norra Europa och hur man kan anpassa skogsskötsel för att både kunna utnyttja de nya förutsättningarna och hantera vissa potentiella risker samt minimera skador. Jag arbetar också med hur skogen kan göra störst klimatnytta genom att ta upp/lagra mer koldioxid och hur man ska använda skogsråvaran på ett så optimalt sätt för att ge störst möjliga klimatnytta.
Kontakt: Johan Bergh, professor i skogsskötsel, 070-2922525, johan.bergh@lnu.se
Den forskning jag bedriver handlar om bl a skogens klimatnytta och hur flödena av växthusgaser, som koldioxid, metan och lustgas, påverkas av gödsling på skogsmark med ung granskog.
Kontakt: Charlotta Håkansson, doktorand i skog och träteknik, charlotta.hakansson@lnu.se
Strategier för den svenska skogssektorn
Den svenska skogssektorn omfattar skogen, anläggningar för vidareförädling och energiproduktion, samt de marknader som industrin försörjer. Mitt forskningsområde rör möjligheterna att knyta ihop frågor kring skogsskötsel, industri, och marknadsutveckling för att studera olika scenarier for sektorns utveckling och vad de innebär i termer av biodiversitet, sociala värden, ekonomi, och klimatnytta. För de analyserna använder vi en stor sektorsmodell, SweFor, som utvecklats vid Linnéuniversitetet.
Kontakt: Ola Ljusk Eriksson, seniorprofessor i skoglig planering, 070-644 00 04, ola.eriksson@lnu.se
Vågutbredning och strålningstransport i atmosfären
Samhällsvetenskap, religionssociologi
Dataanalyser med tillämpningar på miljöfrågor
Jag forskar inom "computational social sciences", det vill säga utför (big) data-analys, kör beteendeexperiment och utvecklar socialt simuleringsmodeller för att analysera sociala-ekologiska system och bättre förstå relationerna mellan människor beteende- och miljöfrågor. Mina forskningsintressen inkluderar: miljöindikatorer, social-ekologiska system, kollektivt handlande i förvaltningen av gemensamma resurser(common-pool resources), miljöbeteende.
Kontakt: Giangiacomo Bravo, professor i miljö och beteende, 0470-708 782, giangiacomo.bravo@lnu.se
Svenska kyrkan och engagemanget i klimat och miljöfrågor
Jag har studerat hur Svenska kyrkan engagerar sig i klimatfrågan och hur aktivister resonerar för att konstruera klimatet som en tros-fråga.
Kontakt: Anders Lundberg, docent i sociologi och lektor i socialt arbete, 073-8085507, forskningsämne: religionssociologi och socialt arbete, ledamot i Kyrkomötet, anders.lundberg@lnu.se