Mentorer sökes till studenter inom data/IT
Att få bidra till en ung människas personliga utveckling, eller att som ung få möjlighet till stöd från en person med längre erfarenhet inom det valda yrkesområdet, är ovärderligt! På Linnéuniversitetet erbjuds mentorskapsprogram för studenter. Vi söker just nu dig som vill vara med och stötta studenter på våra data/IT-utbildningar i deras personliga utveckling.
Vad finns det för fördelar med att vara mentor?
- Du får nya perspektiv och kan diskutera tankar och idéer med någon som ser på branschen med andra ögon.
- Det är givande att reflektera över sitt arbete och inspirera andra som är intresserade av samma område.
- Du kan bidra till en ung människas personliga utveckling.
- Du utökar ditt kontaktnät och utbyter erfarenheter med studenter och andra mentorer inom branschen.
Vad innebär mentorskapet?
Mentorskap handlar om att bygga en relation mellan en mentor och en adept. En mentor är någon med erfarenhet och kunskap inom ett särskilt område och som genom sitt intresse för andra människor kan fungera som förebild och samtalspartner. Vi söker särskilt dig som arbetar med data/IT i vardagen.
En adept är en person som vill förbättra sina prestationer och komma vidare i såväl personlig utveckling som professionella sammanhang. I det här fallet en av våra studenter, svensk eller internationell, som har läst minst ett år på universitetet.
Som mentor kommer du att få en uppstart med information om mentorskap och vad som skiljer mentorskap och coachning. Mentorskap handlar mycket om att ställa frågor, lyssna, öppna dörrar genom att få adepten att reflektera och ta in nya perspektiv etc.
Du kommer att få stöd och vägledning med lämpliga frågor som kan underlätta ditt mentorskap. Du förväntas avsätta tid för att träffa din adept för samtal under mentorskapets gång (cirka 6 gånger under läsåret) samt delta under två gemensamma aktiviteter för alla som är involverade i mentorskapsprogrammet.
OBS! Din adept bör inte göra studierelaterat arbete eller jobba på din arbetsplats under mentorskapets gång. Du förväntas heller inte erbjuda din adept jobb eller liknande.
Hur ser upplägget ut?
- Uppstartsträff i oktober
Mentorprogrammet inleds med en gemensam uppstartsträff för samtliga studenter och mentorer. Här ges ni också möjlighet att tillsammans lägga upp er planering. - Träffar på tu man hand med din adept
- Avslutningsträff i april
Mentorprogrammets avslutande träff summerar, utvärderar och ger möjlighet till uppföljning.
Hur anmäler jag mig?
Anmäl ditt intresse för att vara mentor här. Efter din initiala anmälan kommer du att få ett utökat antal frågor för att vi skall kunna matcha dig med en adept.
Vill du ha mer information?
Läs mer om vårt mentorprogram här, eller kontakta Tobias Andersson-Gidlund så berättar han mer. Vi ser fram emot en spännande tid tillsammans!
Tidigare deltagare
"Mentorskapsprogrammet har gett mig nya insikter i hur jag kan hjälpa en individ i sin utveckling samtidigt som jag även fått med mig nya kunskaper in i min yrkesroll. Att vara mentor är berikande eftersom man får se en person växa samtidigt som man själv utmanas."
Natasha Asimiadis, Information engineer, Sigma Technology, mentor
"Mentorprogrammet håller dig jordad och påminner dig om att vi alla var nybörjare någon gång. Gå med! Gör en skillnad, du får av det vad du lägger in. Det är vårt kollektiva ansvar att hjälpa studenter att utveckla, för att skapa ett starkare Växjö och ett starkare Sverige. Alla behöver en mentor för att prata om studier, livet, karriär och hur man bli lyckligt på jobbet!”
Neil Struthers, Konsult och mentor