Bokens författare Malin Alkestrand

Ny bok undersöker dystopisk litteratur för unga vuxna

Mothers and Murderers: Adults’ Oppression of Children and Adolescents in Young Adult Dystopian Literature. Detta är titeln på Malin Alkestrands nya bok som lanseras i slutet av september.

Malin Alkestrand som har skrivit boken är biträdande lektor i litteraturvetenskap med ämnesdidaktisk inriktning vid Linnéuniversitetet. Hon forskar och undervisar framförallt om barn- och ungdomslitteratur.

Boken handlar om hur barn- och ungdomskaraktärer i så kallade ungdomsdystopier, det vill säga dystra framtids- eller samtidsscenarion där världen har drabbats av någon katastrof och/eller diktatoriska regimer, förtrycks av vuxenkaraktärer. Ett välkänt exempel är Suzanne Collins Hungerspelen-böcker som även har filmatiserats.

Malin undersöker hur denna maktrelation utifrån ålder ser ut i totalt drygt 100 texter samt ger konkreta förslag utifrån sex ungdomsdystopier på hur lärare på högstadiet och gymnasiet kan arbeta med ungdomsdystopier i klassrummet.

Boken riktar sig mot alla som är intresserade av genren ungdomsdystopier, samt alla som vill arbeta med den här sortens litteratur tillsammans med unga. Exempelvis kan lärare och lärarstudenter finna inspiration i boken. Dess övergripande poäng är att de fiktiva världar som skildras i ungdomsdystopierna kan ge läsare insikter om sin egen värld och samtid.

Varmt välkomna till bokrelease tisdagen den 5 oktober kl. 20.00 via Zoom.
Mejla Malin för att få länken till Zoom:
malin.alkestrand@lnu.se

Läs mer om bokreleasen som genomförs på engelska

Boksläpp via Makadam förlag är planerat den 5 oktober