Intelligent spegel ska bryta äldres isolering och förenkla vardagen
Ett nytt samarbete mellan Linnéuniversitetet, HSB Living Lab och TietoEVRY har resulterat i en digital spegel som ska bidra till att bryta äldres isolering och underlätta deras vardag. Spegeln är utrustad med olika tjänster och funktioner, utvecklade för att till exempel förenkla vårdkontakter, dokumentera sin egna hälsa och underlätta mer vardagliga saker som att se väderprognosen, hitta busstider och ringa videosamtal.
Projektet är fortfarande i en utvecklingsfas, men den färdiga lösningen är tänkt att användas inom exempelvis hemtjänsten och erbjuder enkla digitala lösningar anpassade för äldre personer. Från Linnéuniversitetet deltar studenterna Nellie Mustonen, som läser programvaruteknik och Gert Kipper och Munish Sharma som läser nätverkssäkerhet, samt Ida Andersson och Anna Strömbäck, som läser interaktionsdesign.
- Vi hoppas att spegeln ska underlätta vardagslivet för alla som har svårigheter att hantera dagens teknik. Det kan vara allt ifrån att ha ett videosamtal med en släkting till att få en notis om att det är dags att ta medicin. Möjligheterna är många. I framtiden hoppas vi även att den ska kunna underlätta vid kontakt med sjukvården, säger Nellie Mustonen.
Förenkla för äldre att använda den teknik som finns
Den digitala spegeln ska utrustas med olika tjänster och funktioner som visas på själva spegelytan för att ge en så tydlig och enkel användarupplevelse som möjligt. Tjänsterna omfattar bland annat möjligheten att enkelt ta kontakt med vården, dokumentera sitt eget mående och hälsa, men också mer vardagsnära funktioner som att enkelt se väderprognosen, hitta information om kollektivtrafiken och ringa videosamtal.
- En spegel är ett vanligt föremål som alla har hemma.Vi hoppas att den ska underlätta för äldre att börja nyttja teknik i större utsträckning, säger Gert Kipper.
Det som skiljer lösningen från exempelvis mobiler och surfplattor är möjligheten att i ett betydligt större gränssnitt och genom exempelvis röststyrning förenkla användandet av modern teknik på en central plats i boendet. Användaren interagerar direkt med spegeln via en pekskärm. Spegeln utrustas även med kamera, mikrofon samt AI (Artificiell Intelligens) för bland annat röststyrning och ansluts via lokalt nätverk, Wi-Fi eller 4G och på sikt även 5G.
Som stöd och handledning har studenterna haft hjälp av forskare inom såväl informatik som datateknik.
- Att projektet utvecklats på ett framgångsrikt sätt beror på den breda samverkan som skett mellan studenter, forskare, företag och innovationslab. Dessa aspekter i kombination med att hitta lösningar till problematiken med digitalt utanförskap ligger i linjen med den forsknings- och utvecklingsarbete som bedrivs vid Linnéuniversitetets kunskapsmiljö digitala transformationer. Att möta samhällsutmaningar med kunskap i kreativa miljöer som integrerar utbildning, forskning och samverkan är något som genomsyrar Linnéuniversitetets vision och arbete säger Marcelo Milrad, professor vid Linnéuniversitetet.
Videum viktig sammarbetspartner i projektet
Prototypspegeln byggs i Videum Science Park. Studenterna utvecklar tillsammans med TietoEVRY den digitala spegeln på Videum Innovation Lab där de har tillgång till de verktyg och den teknik som behövs i arbetet.
- Projektet genomförs i Videum Innovation Lab. Som en del i vårt uppdrag att främja innovation och skapa samverkan mellan akademi, näringsliv och offentlig sektor har vi ett antal pågående projekt tillsammans med Linnéuniversitet och näringslivet. Vi faciliterar projekt och samverkan och samarbetet har fungerat mycket bra. Vi har haft en bra dialog med alla deltagare i projektet, säger Silvia Estadella, projektledare hos Videum.
Spegeln ska sedan utvecklas tillsammans med de boende i HSB Living Lab i Göteborg, som är ett levande forskningslaboratorium där utvecklare som innovatörer mötas för att testa sina idéer i en verklig miljö. Där utvecklas nya sätt att bygga och forma framtidens boende så att äldre med teknikens hjälp kan bo kvar längre hemma.