Underjordiska tunnlar

Så överlever mikrober i urbergets djupa, extremt näringsfattiga grundvatten

Djupt grundvatten är extremt näringsfattigt, men innehåller ändå en hel del liv. Ett mikrobsamhälle som tillväxer i ”utbrott” och sedan går i vila och som består av arter som är väldigt olika, men ändå samarbetar. Ett samarbete som tycks vara nyckeln för överlevnad i denna extrema miljö. Det visar ett forskarlag som utnyttjat dna-teknik och vatten hämtat från bland annat djupa borrhål i Äspölaboratoriet i Oskarshamn.

Det finns många fiktiva berättelser om hur människan utforskar livet i underjorden. I "Till jordens medelpunkt" beskriver Jules Vernes hur professor Lidenbrock upptäcker ett underjordiskt hav och levande förhistoriska varelser efter en färd nedför en isländsk vulkantunnel. Om vi bortser från fiktionen; vad säger vetenskapen om livet under jordens yta?

Grundvattenmiljöer är extremt oligotrofa, vilket innebär att det finns ytterst lite näringsämnen och energi som kan upprätthålla liv. Att det alls skulle finnas liv djupt under jordens yta har länge varit omtvistat, men på senare tid har det lagts fram flera bevis på aktivt liv i form av bakterier, arkéer, eukaryoter och virus.

– Mikroberna anpassar sig till den extremt låga tillgången på energi i det djupa grundvattnet genom att växa i korta episoder för att sedan avsluta tillväxten. De återupptar livscykeln först när tillgången på energi har förbättrats igen. Studien hjälper till att förklara hur livet kan upprätthållas i extremt energifattigt djupt grundvatten, förklarar en av medförfattarna Mark Dopson, professor i ekologi vid Linneúniversietet.

Underjordiska observatorier i Sverige och Finland gjorde studien möjlig

Möjligheten att studera djupa grundvattenmiljöer är begränsad, då hänsyn måste tas till en mängd olika faktorer kring berggrundens sammansättning, tillgång till energikällor, djup och graden av isolering från den fotosyntesdrivna jordytan.

Det finns få platser på jorden där det går att studera mikrobernas mångfald och funktion i dessa ekosystem. Forskare från flera svenska och utländska universitet har nu dragit nytta av den lyckliga omständigheten att det i Sverige och Finland finns två underjordiska observatorier i form av djupt gående tunnlar och djupa borrhål.

I och med detta hade forskarna tillgång till djupt grundvatten från specifika vattenmassor i två åtskilda sprickbildningar i samma urbergsformation – den Fennoskandiska urbergsskölden. Vattenproverna i studien samlades in på 170–531 meters djup.

Dna-studier avslöjar mångfald och levnadssätt

Forskarna har kartlagt dna från mikroorganismer som transporteras med vattnet och även beskrivit arvsmassan i individuella celler och vilka gener och egenskaper som dessa organismer uttrycker. Sammantaget visar studien att mikrobsamhällena i de svenska och finska sprickbildningarna har en mycket likartad sammansättning. På båda platserna hittades alltså samma arter av bakterier och arkéer. Denna upptäckt ger ledtrådar till hur mikrobsamhällen i djupt grundvatten har utvecklats.

– De här anläggningarna har gett oss en unik möjlighet att förstå hur ekosystemet ser ut i djupa grundvatten, men också hur detta mikrobiella samhälle kan ha utvecklats under evolutionens gång, säger huvudförfattaren Maliheh Mehrshad, från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och Uppsala universitet.

Samarbete är grunden

Studien visar att djupa grundvattenekosystem främjar ett mikrobsamhälle som består av mycket olika men ändå samarbetande mikroorganismer som är väl anpassade till denna miljö. Livsformerna överlever alltså genom att samarbeta i ömsesidigt fördelaktiga partnerskap, till exempel genom att hjälpa varandra med essentiella näringsämnen som behövs för tillväxt.

Tillsammans med den andra huvudförfattaren, Margarita Lopez-Fernandez (Linnéuniversitetet och University of Granada i Spanien) och kollegor från SLU, Linnéuniversitetet, SciLifeLab och EPFL i Lausanne har Maliheh Mehrshad nu publicerat resultaten i Nature Communications.

Mer information