Klart du kan koda – Skolelevers syn på programmering diskuterades på Digitala veckan
Under Digitala veckan bjöd lärarnätverket RUC-IT in till en digital föreläsning med docent Una Tellhed, Lunds universitet, som leder ett forskningsprojekt där man undersöker skolelevers syn på programmering.
I ett pågående projekt, som är finansierat av Forte, så undersöks skolelevers syn på programmering och hur denna påverkas av skolreformen där programmering nu finns på schemat. I ett samarbete med Vattenhallen i Lund så testar de även hur skolelevers syn på programmering påverkas av olika typer av interventioner.
Una Tellhed berättade om forskningsresultat kring vad som förklarar könsskillnader i intresse för tekniska utbildningar. I forskningen framgår flera konkreta slutsatser, exempelvis betonar Una riskerna med stereotyphot. När stereotyper framställer en grupp som sämre än en annan grupp på något, som när tjejer framställs som sämre på teknik, så kan det generera något som kallas stereotyphot.
Stereotyphot har många negativa effekter:
- Det kan göra att man tillfälligt presterar under sin förmåga.
- Det kan göra att man lättare ger upp.
- Upplever man mycket stereotyphot så kan det påverka ens identifikation med ämnet.
Om Una Tellhed
Una Tellhed är är docent i psykologi vid Lunds universitet och projektledare för forskargruppen Psychological Research On Gender Segregation (PROGS) som forskar om socialpsykologiska förklaringar till könssegregeringen på arbetsmarknaden. Una är en nationellt uppskattad föreläsare inom området och bjöd på en presentation som väckte stort intresse och engagemang!
Deltagarna kom från olika delar av Sverige och innehållet var inriktat till personer som arbetar inom utbildning och digitalisering inom flera områden.
Digitala veckan arrangerades i samarbete med den ideella föreningen Digitri, dess medlemmar och samarbetspartners.
Se den inspelade föreläsningen med Una Tellhed (38 minuter)
Stort tack till alla som deltog!