Stefan Gössling

Stefan Gössling på Reuters rankinglista över världens främsta klimatforskare

The Reuters Hot List rankar forskare som anses ha störst inverkan på klimatförändringsdebatten. Som en av tio svenska forskare intar professor Stefan Gössling plats 365 på listan över världens 1 000 mest inflytelserika klimatforskare.

Listan baseras på hur många klimatrelaterade artiklar varje forskare publicerat, hur ofta dessa artiklar citerats av andra forskare inom samma område, samt hur ofta det refereras till artiklarna i tidningar och sociala medier.

Stefan Gössling är professor i turismvetenskap vid Linnéuniversitetet och har under det senaste året publicerat flera uppmärksammade artiklar, bland annat om att flyget med sin stora miljöpåverkan måste ställa om och att så lite som en procent av de som flyger står för hälften av flygets totala utsläpp.

Sedan 2010 har Stefan Gössling publicerat 133 artiklar som sammanlagt genererat över 7 400 citat via plattformar som till exempel Google och Scopus. Ett resultat som när Retuers räknat samman alla faktorer (impact scores) räcker till en fin 365:e plats på rankinglistan.

Reuters är en London-baserad nyhetsbyrå som främst inriktar sig på ekonomiska nyheter. Svenska TT hämtar största delen av sina utrikesnyheter från Reuters.

Tio svenska forskare på listan

PLATS          FORSKARE & LÄROSÄTE
182.              Chris K Folland, Göterborgs universitet
282.              Joacim Rocklöv, Umeå universitet
365.              Stefan Gössling, Linnéuniversitetet
420.              David Torbjorn Emanuel Bastviken, Linköpings universitet
429.              Martin T Sykes, Lunds universitet
493.              Benjamin Smith, Lunds universitet
496.              Deliang Chen, Göteborgs universitet
721.              Hjalmar Laudon, Sveriges lantbruksuniversitet
765.              Erik Kjellström, SMHI
908.              Georgia Destouni, Stockholms universitet