Storsatsning ska hjälpa småföretag utvecklas med uppkopplade prylar
Inspirerande föreläsningar, praktiska laborationer och hjälp med utveckling av nya idéer och produkter. Linnéuniversitetet satsar stort i ett nytt projekt som ska hjälpa små och medelstora företag i Kronobergs och Kalmar län att utnyttja internet of things för att utvecklas.
Bilen, elmätaren och den smarta högtalaren. Men även kylskåp, kläder och bikupor. Fler och fler prylar är uppkopplade via nätet i det som kallas internet of things; ”sakernas internet”. Syftet är att kunna kommunicera med olika produkter för att exempelvis styra, felsöka eller samla in information från dem.
Avgörande för framtiden
Utvecklingen går i rasande fart och påverkar allt fler branscher. Att företag tidigt anpassar sina verksamheter till den nya teknologin kan vara avgörande för deras framtid. Därför satsar Linnéuniversitetet på ett nytt projekt om internet of things (IoT) för små och medelstora företag i Kalmar och Kronobergs län, IoT-lab för SMF.
– Vi ska inspirera företagen och ordna en mängd olika aktiviteter för att öka deras kompetens. Framför allt ska vi matcha företag med forskare, lärare och studenter med rätt kompetens, för att tillsammans testa och utveckla företagens idéer och produkter, säger Fredrik Ahlgren som är projektledare.
Just experimentell utveckling av teknik, förankrad i ett företags strategi, har visat sig vara avgörande för att förstå hur tekniken kan utnyttjas inom innovation.
– Det här är bara startskottet för att skapa nya, hållbara lösningar i regionen med hjälp av IoT-teknik. Jag är övertygad om att det finns massor av mindre företag som inte bara kan effektivisera sin verksamhet, utan också bygga nya affärsmodeller, säger Fredrik Ahlgren.
Stor satsning i samverkan
Projektet är tvåårigt och finansieras med 7,7 miljoner kronor av Europeiska regionala utvecklingsfonden via Tillväxtverket, samt av Region Kronoberg och Region Kalmar län. Det möjliggör en stor satsning för Linnéuniversitetet, med bland annat fyra nya tjänster med fokus på sakernas internet.
– Vi har arbetat målmedvetet med IoT under flera år, i goda samarbeten med framför allt Kalmar Energi och Wexnet. Det samarbetet fortsätter i detta projekt, men vi välkomnar även andra som vill arbeta med IoT att ta kontakt med oss, avslutar Fredrik Ahlgren.
Mer information
- Projektsidan för IoT-lab för SMF
- Artikeln Kurs om Internet of Things gav projekt med kommersiell potential