Tidigare student vid Linnéuniversitetet designar mobilapp för biodlare – ett effektivare sätt att övervaka livet i bikupan
Loggning av livet i bikupor kan nu gå från papper och penna till en digital lösning tack vare ett examensarbete inom medieteknik på Linnéuniversitetet. Oscar Bergström, tidigare student på programmet interaktiva medier och webbteknologier, har i samarbete med TietoEVRY och BeeLab designat gränsnittet för en ny mobilapp tänkt att effektivisera arbetet för biodlare.
Idén till examensarbetet fick han när en av utbildningens professorer nämnde att TietoEVRY sökte en student som skulle skapa en prototyp till deras framtida mobilapp för att hjälpa biodlare att logga livet i sina bikupor.
– Jag skulle gå en biodlarkurs på fritiden när jag fick höra om projektet om mobilappen som skulle visa upp data från deras digitala bikupa. Jag tyckte direkt att arbetet skulle passa mig då jag älskar att designa gränssnitt, ta reda på användarnas behov och skapa små smidiga mobilappar. Ett stort plus var ju att jag skulle få jobba med bin som är en extremt viktig insekt, berättar Oscar.
Examensarbetet genererade en prototyp som Oscar haft möjlighet att utveckla på riktigt.
– Prototypen är framtagen genom en iterativ process där jag har testat olika funktioner. Tanken är att appen ska vara bättre än vanligt papper och penna som många biodlare använder sig av idag, när de genomför en så kallad loggning av sin bikupa. Biodlare loggar sina kupor för att kunna ta reda på hur bina mår och för att komma ihåg vad som är gjort och vad som behöver göras berättar Oscar.
Genom prototypen och testerna kom Oscar fram till att man kan sprida kunskapen mellan biodlare mycket enklare och snabbare med hjälp av en app, samt så sparar biodlaren tid då en app kan göra sammanfattningar automatiskt och det behövs till exempel inget manuellt arbete i efterhand.
Efter avslutat examensarbete går processen nu vidare med fortsatt utveckling.
– BeeLab kommer att fortsätta att utveckla appen och när den kommer ut på marknaden kommer biodlare kunna ladda ned den och förhoppningsvis även lära sig mer. Vi jobbar även med att utveckla nya sensorer, till exempel en ljudsensor som finns i de digtala bikuporna, med dem kommer ännu mer kunskap kunna spridas kring livet i bikupan avslutar Oscar.
Mer information: