Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne

Vem tilldelas Nobelpriset i ekonomi 2021?

Den 11 oktober är det åter dags att tillkännage årets Nobelpristagare i ekonomi – eller rättare sagt mottagaren av Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne. Hubert Fromlet, affilierad professor vid Linnéuniversitetet, analyserar och förutspår pristagaren – och pläderar för en kvinna i år.

– Min rapport är främst skriven för att stödja ett ökande antal kvinnliga nobelpristagare, förklarar Hubert Fromlet. Den nuvarande situationen är fortfarande mycket dålig. Men – som visas i denna analys – det finns tillräckligt med kandidater till en kvinnlig pristagare eller medvinnare i ekonomi redan 2021. Jag nämner i början särskilt Marianne Bertrand, Janet Currie och Claudia Goldin.

– Problemet har uppenbarligen identifierats av priskommittén. Men det behövs mer åtgärder. Några rekommendationer ges i detta dokument. Urvalsprocessen borde bli mindre traditionell – som det var när Esther Duflo för två år sedan blev utsedd till prisvinnare.

Enligt Hubert Fromlet ser framtiden ljusare ut på medellång och längre sikt. Mer och mer pågående kvinnlig forskning kommer att bidra till ett bredare och mer kreativt forskningsutbud inom ekonomi. Det är dock oklart vilken tidshorisont vi pratar om mer exakt. Ytterligare starka ansträngningar behövs i alla fall, anser Hubert Fromlet.

– Jag pläderar starkt för att försöka hitta en kvinna redan för 2021 års ekonomipris, sammanfattar Hubert Fromlet. Beslutsprocessen vid selektionen av pristagaren/pristagarna borde framöver kunna bli något mindre dogmatisk, speciellt vad gäller åldern. Det finns också en del konkreta åtgärder som priskommittén skulle kunna vidta för att stärka de kvinnliga ekonomernas intressen vid själva nomineringsprocessen. Mer långsiktigt kommer situationen för kvinnliga prisvinnare säkerligen att ljusna. Men vad betyder ”mer långsiktigt” i detta sammanhang? Fem till tio år? Förhoppningsvis (något) mindre än så.

Kontakt

Hubert Fromlet, affilierad professor
Mobil 070-768 49 92
E-post hubert.fromlet@gmail.com

Livesändning vid offentliggörandet den 11 oktober kl 11.45

https://www.kva.se/sv/kalendarium/offentliggorandet-av-ekonomipriset-2021