Äldre kvinna som testar VR-glasögon

VR-glasögon testas på äldreboenden i Västerviks kommun

Virtual Reality (VR) är en form av välfärdsteknik som har blivit ett allt vanligare verktyg inom vård och omsorg och kan bland annat användas för rehabilitering, inom psykiatrin och äldreomsorgen. eHealth Arena, Linnéuniversitetet, Kommunförbundet i Kalmar län, Västerviks kommun samt VR-företaget Virotea genomför nu ett testprojekt med välfärdsteknik på tre äldreboenden i Västerviks kommun där de boende får testa VR-glasögon.

– Många äldre kan känna att de förlorar en del av deras identitet när de inte längre kan utföra de aktiviteter som de en gång älskade att göra. Det kan i sig leda till ångest, nedstämdhet och oro. Genom VR kan de uppleva värde, se nya platser och uppleva gamla minnen, som en gruppaktivitet. Tanken med hela projektet är att skapa gemenskap och bryta känslan av ensamhet., säger Ivan Perlesi, ägare och VD på Virotea.

Mestadels positiva reaktioner

Ett av de äldreboenden som ingår i projektet är Nynäsgården i Hjorted, i de södra delarna av Västerviks kommun. Här testar man nu glasögonen och dokumenterar reaktionerna. 

– Det är viktigt att införa tekniken på ett positivt sätt för att påverka brukarens inställning. Reaktionerna har mestadels varit positiva med något undantag då vissa har blivit yra eller lite förvirrade, säger Anna har jobbat på Nynäsgården i över 20 år.

Bidrar till forskning

Dino Viscovi är universitetslektor vid Linnéuniversitetet och forskar kring äldre och deras digitala vardag. Han beskriver att det just nu pågår många olika projekt kring äldres digitala vardag och han hoppas att detta projekt kan ge kunskap om ett större mönster kring hur tekniken kommer till användning.

– Att distribuera och instruera teknik är en grundförutsättning, men det som är intressant är att se vad som händer när tekniken sätts i bruk, säger Dino Viscovi.

Läs hela nyheten: https://www.ehealtharena.se/aktuellt/vr-glasogon-testas-pa-aldreboenden-i-vasterviks-kommun/