Wazhmas klänning

Wazhma var bland de första som bidrog till den digitala protesten #DoNotTouchMyClothes

Wazhma, en alumn från Linnéuniversitetet, var en av de första afghanska kvinnorna som bidrog till den digitala protesten #DoNotTouchMyClothes.

- Hashtaggen är viktig eftersom den representerar afghanska kvinnors identitet. Som afghan kan jag inte tolerera att något som inte tillhör mig påtvingas som en del av vår gemensamma identitet, förklarar Wazhma.

Hashtaggen är ett svar på en sittande demonstration vid Kabul universitet 11 september. Demonstrationen stöttade talibanerna och omkring 300 kvinnor dök upp i svart burka som täckte ansikte, händer och fötter. Den här klänningen inte setts runt om i landet innan, enligt Wazhma. Efter demonstrationen började afghanska aktivister lägga upp traditionella kläder för att visa upp den autentiska afghanska kulturen.

- Jag var orolig för att de svarta burkorna skulle ses som afghansk tradition, vilket är fel. Jag vill inte att min kultur och arv ska missförstås, säger Wazhma.

Wazhma har pluggat kandidatprogrammet Peace and Development och mastersprogrammet i International Affairs vid Linnéuniversitetet.

- Som före detta statsvetarstudent har aktivism alltid varit en del av mitt liv. Jag har engagerat mig i många sociala sammanhang och online-plattformar som förespråkar kvinnliga och mänskliga rättigheter. Jag har också skrivit artiklar och deltagit i debatter för att sprida medvetenhet om grundläggande mänskliga rättigheter. I Sverige har jag arbetat som volontär för att stödja flyktingar och jag är stolt över att vara engagerad i samhället och sprida medvetenhet kring människorättsfrågor, fortsätter Wazhma.

Wazhma är glad över att hon valde Linnéuniversitetet.

- Jag tror att det är ett av de bästa valen jag någonsin har gjort. Genom dessa program har jag lärt mig mycket. Den unika undervisningsmetoden vid Linnéuniversitetet har gett mig akademiska kunskaper så att jag, med självförtroende, kan skriva om samhällsfrågor på olika medier. Linnéuniversitetet är en plats där studenter får teoretiska kunskaper men också lär sig att använda dem i praktiken. Under mina studier träffade jag flera starka och vackra kvinnor som jag alltid kommer att se upp till, säger Wazhma.

Klänningen

- Min klänning är en vacker vintage klädsel som representerar den etniska identiteten hos pashtunska kvinnor. Klänningarna bärs fortfarande av många afghanska kvinnor vid speciella tillfällen som Eid, bröllop, nyårsafton eller när de träffar familj och vänner. Klänningen och dess broderi är handgjorda och färgerna är från den afghanska flaggan, avslutar Wazhma.

 

Wazhmas klänning
Wazhmas klänning