Victoria på Palladium i Växjö

Alumn från kulturledarprogrammet utsedd till Årets biografinnovatör 2022

Biografcentralen och Bio.se delar årligen ut utmärkelsen Årets biografinnovatör. I år går priset till Victoria Jensen, alumn från kulturledarprogrammet och verksamhetsutvecklare på Palladium Folket bio i Växjö.

Priset går till en person som gjort något utmärkande för biografbranschens utveckling. Victoria är glad över att hennes arbete har uppmärksammats.

– Det känns ärofyllt. Jag är stolt över att mitt idoga arbete på Palladium Folkets Bio gör avtryck i biografbranschen, säger hon.

Victoria tror att hon vann priset för att hon utmärker sig bland Sveriges oberoende biografer.

– Ibland känns det som att vissa tror att filmerna säljer sig själva, men jag tror starkt på att parallellt kommunicera om vilka vi är som visar dem. För att bygga en relation med sin publik helt enkelt, berättar Victoria.

Att nå en ny publik är en utmaning för många biografer. Victoria har tagit fasta på att man kan komma långt med god vilja, kreativitet och digitala verktyg. I sitt arbete lägger hon fokus på att kommunicera personligt via sociala medier.

– I allt jag gör har jag i åtanke hur det tas emot av en publik. Och då menar jag en publik som aldrig har varit här. Det finns fortfarande Växjöbor som inte vet om oss. Jag försöker ha ett lättillgängligt och personligt språk när jag kommunicerar i text och bild i våra sociala medier.

Det är viktigt att visa att det finns människor på biografen, inte bara filmer på vår duk

Victoria Jensen, alumn och Årets biografinnovatör 2022

Hon berättar att hon ofta gör inlägg med glimten i ögat.

– Som när jag exempelvis filmade en tekniker som var här och installerade vårt nya bioljud. I reelen på Instagram hör en hur han svär över att det går trögt och till slut ringer han och skäller kärleksfullt på sin kollega. Sånt tycker jag är roligt att filma, klippa och visa. Det är viktigt att visa att det finns människor på biografen, inte bara filmer på vår duk.

Att visa filmer som når en bredare publik är också viktigt. Victoria använder sig av sina kunskaper från kulturledarprogrammet när hon planerar utbudet på biografen.

– Från filmkursen har jag en bra förståelse för filmen och biografens uppkomst. Men även teoribildning om postkolonialism och genusperspektiv. Vi har en bredd på filmerna utifrån de perspektiven för att få ett mer jämställt utbud av filmer på bioduken, förklarar hon.

Det händer även mycket annat på Palladium, så hon passar på att tipsa om att följa verksamheten på sociala medier.

– På vår Facebook finns ofta trailers och tider för våra filmer, medan det är ett ännu mer personligt tilltal på vårt Instagram-konto. Helt enkelt mer bakom kulisserna och ibland dyker jag upp i våra storys och påminner om något roligt som händer, avslutar Victoria.