Anton alumn från Linnéuniversitetet

Alumnreportage: Anton jobbar som producent och låtskrivare

Anton Engdahl är född och uppvuxen på Gotland men valde att flytta till Växjö när han kommit in på musikproduktionsprogrammet. Musiken har varit en viktig ingrediens i Antons liv i många år och nu jobbar han som musikproducent och låtskrivare på förlaget RMV Publishing.

– En vanlig dag på jobbet börjar ungefär kl.10. Jag svarar på mejl och förbereder mig innan sessionen startar kl.11. Jobbet görs tillsammans med en artist och en låtskrivare. När vi väl börjat skriva finns det inga mer hållpunkter kvar på dagen. Att skriva en låt kan ta allt ifrån några timmar till en hel dag eller mer. Ofta åker jag hem någon gång kl. 20 men det blir lätt senare än så, säger Anton.

Han har nytta av sin utbildning på många sätt och den tekniska kunskapen om produktion och mixning har han användning för varje dag. Han betonar också vikten av kunskaperna kring musikjuridik. Det är svårt att ta sig fram i musikbranschen och det kan ta tid att etablera sig. Det gäller att jobba hårt och visa vad man går för. Ibland har man tur och är på rätt plats vid rätt tillfälle. I början måste man kasta sig ut och ta alla chanser som dyker upp, menar Anton.

– Det är alltid spännande att komma till studion och inte ha en aning om vad jag kommer gå därifrån med. Jag får jobba med många olika personer. När jag träffar någon ny är det omöjligt att veta om vi kommer klicka eller inte. Vissa dagar blir det inte någon låt alls, andra dagar blir det väldigt bra. Då lyssnar jag på låten på repeat hela vägen hem!

Utbildningen passar någon som vill ha lite av allt. Kanske vet du inte exakt vad du vill göra i musikbranschen än och vill ha en bred grund att stå på. På Musikproduktionsprogrammet får man skriva låtar i olika genrer, producera, mixa, jobba med ljudläggning, göra filmmusik med mera. Det är en jättebra chans att testa sig fram menar Anton.

– Det är viktigt att gå på lektionerna och suga åt sig så mycket information man kan men det är ännu viktigare att använda allt man lär sig och göra musik av det. Skapa för dig själv, skapa tillsammans med andra. Jobba hårt och ha kul med musiken så kommer du få ut det mesta av utbildningen, avslutar Anton.