Björn alumn från Linnéuniversitetet

Alumnreportage: Björn forskar om intelligenta system

Björn arbetar som doktorand vid Linnéuniversitetets matematik-institution och forskar om intelligenta system. Det som han tycker är mest spännande med sitt arbete är att jobba med den absoluta spjutspetsen av framtidens teknologi.

– Det absolut bästa med teknisk matematik är att man får en bred matematisk förståelse, en avancerad problemlösningsförmåga och spetskunskaper inom applikationer. Jag är helt övertygad om att en sådan här utbildning är det optimala sättet för en ingenjörsmatematiker att rusta sig för ett framtida mer komplicerat och högteknologiskt samhälle, och där matematiken i sig får en alltmer viktigare roll.

I sin vardag har Björn användning av sin utbildning både när han arbetar med forskning och när han undervisar.

– Jag forskar om utvecklingen av intelligenta system. Specifikt för vår forskningsgrupp så studerar vi något som kallas förstärkningsinlärning. Givet en autonom maskin verkandes i en miljö så är grundidén i förstärkningsinlärning att maskinen får belöningar för att uppmuntra inlärning av optimala strategier i miljön.

För Björn varierar arbetssysslorna under ett år. Det kan exempelvis handla om att inhämta kunskap och förståelse för att lösa eller förstå sig på ett problem.

– Om problemet är teoretiskt så kan det till exempel vara att bevisa egenskaper eller satser, men det kan också handla om att utveckla ramverk för simulationer, översätta och implementera matematik numeriskt, eller ta fram och testa nya algoritmer. Allt i en salig blandning av olika ämnesområden inom matematik och programspråk. Undervisning är också en del av mitt arbete.

Det som han tycker är mest spännande med sitt arbete är att jobba med den absoluta spjutspetsen av framtidens teknologi.  

– Jag känner att mitt nuvarande arbete är den ultimata blandning mellan matematik, applikation och kompetensutveckling. Utvecklingen inom artificiell intelligens går framåt i full fart. Datorns exponentiellt högre prestanda och kapacitet möjliggör saker som vi bara hade kunnat drömma om för ett par år sedan.

Under sin tid som student vid Linnéuniversitetet gillade Björn att det under utbildningen fanns ett fokus på kunskap och förståelse och han menar att om du har ett intresse för matematik och problemlösning, så är programmet något för dig.

– Många kanske uppskattar mer traditionsenliga utbildningar, men den stora grejen för mig personligen var att fokus under utbildningen låg på kunskap och förståelse. Jag tror programmet passar dig som är generellt nyfiken på matematik, gillar att lösa problem, men också är fascinerad av dess applikation i naturvetenskap, teknik och samhälle.