Alumnreportage: Madeleine skriver en deckarserie
För Madeleine Gustafsson är drömmen att jobba heltid som författare och hon har kommit en bra bit på väg. Hennes böcker har toppat Storytels lista och till hösten släpper hon den tredje boken i deckarserien ”Ett fall för Henny Hoff”.
Madeleine har läst både medie- och kommunikationsvetenskap och kreativt skrivande på Linnéuniversitetet.
– Nu skriver jag på deckarserien ”Ett fall för Henny Hoff”. Eftersom jag skriver för Storytel original så betyder det att jag i första hand skriver för ljudboksformatet. Mina böcker kommer även ut som e-bok och tryckt bok. I dagsläget kan jag inte livnära mig enbart på mitt författarskap, så jag har ett arbete vid sidan om, berättar Madeleine.
Tävling gav Madeleine ett bokkontrakt
För Madeleine har författarkarriären gått lite upp och ner. Efter ett antal nej från förlag så utlyste Storytel en tävling där de sökte sin nästa krimstjärna. Hon bestämde sig för att delta.
– Jag kom på andra plats och fick ett bokkontrakt i alla fall. Det blev ”Mord på slottet” – första delen i serien om den nyfikna, men något osäkra deckarförfattaren Henny Hoff. Den släpptes i maj 2021. Efter den släpptes ”Mord i fjällen” – troligtvis världens första skidskyttedeckare. Nu skriver jag för fullt på trean i serien – ”Mord i minnet, fortsätter hon.
Skapar karaktärer som inspirerar
Böckerna handlar om deckarförfattaren Henny Hoff, en karaktär som Madeleine skapat för att kunna utvecklas och trivas med under en längre tid.
– Jag var trött på de orimligt starka kvinnokaraktären som jag tyckte fanns i många deckare. Jag kan bara utgå från mig själv och jag känner mig inte som någon superkvinna alla gånger när man återigen ha missat lappar som ska till skolan, gått med tröjan ut och in eller sagt ett skämt som mötts av total tystnad. Jag ville inte spä på stressen över att man ska vara perfekt i alla avseende.
För att utmana Henny föddes karaktären Magda. Magda är Hennys parhäst och raka motsats.
– Magda är en polis som inte bryr sig om vare sig auktoriteter eller regler, säger olämpliga saker och ligger runt med snygga tjejer. Just det här med att ta ut svängarna när man skapar karaktärer och sedan få följa dem är så roligt. Ibland blir jag förvånad själv över att jag börjar gilla vissa typer mer än vad jag tänkt från början, förklarar Madeleine.
Nyfikenhet och fantasi är viktiga verktyg i skrivandet
Inspirationen till böckerna hittar hon på olika sätt. Många gånger är det fantasin som leder henne på rätt spår.
– Jag använder frasen ”att se något som något” som jag fått för mig att jag fått från mina studier. Med det menar jag att egentligen vad som helst kan inspirera mig. En händelse som får min fantasi att spinna i gång. Det kan vara något som jag ser på tv eller i sociala medier. Något som jag funderar på hur det fungerar. Framför allt är jag så nyfiken att jag alltid undrar vad som sägs när man själv inte är med? Vad sker under en tv-inspelning mellan tagningarna? Hur går snacket i en grupp elitidrottare som kämpar för att ta sig till OS? Jag vet inte – så jag fantiserar.
Madeleines böcker på Storytels topplista
Studierna vid Linnéuniversitetet har hjälpt Madeleine i hennes yrkesliv. Både när det gäller skrivandet och marknadsföringen av hennes böcker.
– Jag skulle vilja säga att de öppnade en hel ny tankevärld för mig eftersom jag blev uppmuntrad att analysera och kritiskt reflektera över min omvärld. Kurserna i kreativt skrivande har lärt mig att läsa text, hitta styrkor och utvecklingspotentialer samt ge och få feedback. Att kunna ta emot feedback är väldigt värdefullt så att man står ”pall” när man öppnar dokumentet från sin förläggare och upptäcker att där finns över tusen förbättringsförslag.
– Jag har också stor nytta av min utbildning när det kommer till att marknadsföra mina böcker, då mycket av marknadsföringen ligger på mig som författare. Det lyckades jag med så pass väl, att jag knep både förstaplatsen och tredje platsen på Storytels totala topplista, avslutar Madeleine.
Fotograf: Maria Lindberg