Patrik alumn från Linnéuniversitetet vann årets Gasell i  Kronoberg

Alumnreportage: Patriks företag blev årets Gasell i Kronoberg

Direkt efter examen från sin högskoleingenjörsutbildning i elektroteknik, fick Patrik Johansson jobb på ett lokalt nätbolag i Växjö. Med ett brinnande intresse för branschen tog han sen vägen via ett konsultbolag för att därefter starta eget. Hans företag ELB KRAFT har nu prisats som årets Gasell i Kronoberg.

Det är en glad företagsledare som berättar om priset.

– Gasell är ett kvitto på att vi som företag presterar bra över tid. En kvalitetsstämpel. Vi kände till att Gasell fanns, vilka hårda kriterier som måste uppfyllas, men att vi skulle vinna – det är fantastiskt. Jag är otroligt stolt över vad hela gänget har presterat och vad vi åstadkommit tillsammans, säger Patrik.

Patrik fick jobb direkt efter sina studier till elektroingenjör med inriktning elkraft.

– Efter examen hade jag turen att få arbeta på det lokala nätbolaget VEAB. Det var en ynnest att få jobba på ett mindre nätbolag och med dess entreprenadverksamhet. Eftersom jag hade ett brinnande intresse för branschen fick jag en jättefin utveckling de första tre åren innan det stannade av. Jag valde då att gå vidare till ett konsultbolag och kort efter det valde jag att starta eget.

Hans drivkraft är utveckling och i sin roll, som majoritetsägare och VD på ELB KRAFT, brinner han för att skapa mervärde för medarbetare och kunder varje dag.

– Företaget hjälper entreprenörer och nätbolag att planera och bygga framtidens elnät. Utöver det affärsmässiga med att driva ett bolag tillsammans med delägare och kollegor såsom att arbeta med anbud, avtal, styrning och affärsutveckling jobbar jag mycket med elnätsprojekt och i synnerhet luftledningsprojekt. Jag planerar, hanterar tillståndsfrågor och tar fram bygghandlingar för nya ledningar, förklarar Patrik.    

Utbildningen vid Linnéuniversitetet var starten på Patriks yrkeskarriär.

– Den gav mig möjligheter och tron på min egen förmåga att lösa problem. Jag fick verktyg för att arbeta strukturerat och metodiskt. Utan utbildningen hade jag inte kunnat få det spännande och roliga jobbet på VEAB. Det var starten och jag hade inte stått här idag utan den.

Patrik värderar relationerna inom företaget högt och vill gärna lyfta fram vikten av dessa för studenter på väg ut i arbetslivet.

– Hur välutbildad man än må vara så landar man alltid i hur viktigt det är med relationer. Relationen till dina kollegor, relationen till din chef, relationen till din arbetsplats. Hur man beter sig och säljer in sig själv på till exempel en arbetsintervju. Jag har gjort mängder med fel men genom att ta till sig, lyssna och lära, utvecklas du och blir en bättre version av dig själv. Dina kollegor är det viktigaste du har för att kunna utvecklas.

Om att bli utsedd till årets Gasell i Kronoberg säger han slutligen.

– Priset får stå på kontoret som en påminnelse: Vi får aldrig glömma våra grundvärderingar. Det är värderingarna som tog oss hit. Värdet sitter i människan. 

Mer information:

Dagens industri utser årligen de snabbast växande företagen i Sverige till Gasellföretag. Läs mer om kriterierna för priset på deras hemsida.