Ragnar alumn från Linnéuniversitetet

Alumnreportage: Ragnar utvecklar filmevenemang

Ragnar har läst kulturledarprogrammet som gav honom förutsättningar för att arbeta inom kulturbranschen. I rollen som verksamhetsutvecklare på Palladium i Växjö har han stor nytta av sina kunskaper i filmvetenskap, när han möter besökare till biografen.

Han fick sitt första jobb efter utbildningen tack vare sin vän och mentor under nollningen på Linnéuniversitetet, som letade efter en vikarie att hoppa in på hennes tjänst. Idag vikarierar han som verksamhetsutvecklare på Palladium Folkets Bio i Växjö.

– Utbildningen har givit mig förståelse för hur kulturbranschen fungerar. Jag arbetar mycket med avtal, fakturering, marknadsföring och budget. Så ekonomi- och juridikkurserna återkommer frekvent i mitt arbete. Min inriktning var filmvetenskap, vilket jag har god användning av när jag pratar med besökare till biografen.

Det dagliga arbetet skiljer sig åt för Ragnar. Han ser jobbet som en utmaning och tar med sig alla lärdomar och möten.

– En vanlig dag på jobbet startar med att jag besvarar e-post, marknadsför på sociala medier och uppdaterar hemsidan. Sedan varierar det från dag till dag. Då mitt huvudområde är evenemang händer det ofta att jag börjar arbeta sent och samordnar volontärer och tekniker till evenemangen. Eller så agerar jag själv lättare tekniker. Det bästa med mitt jobb är alla fantastiska evenemang och filmvisningar jag får ta del av, samt alla personer jag får träffa.

Ragnar kan rekommendera kulturledarprogrammet för den som vill arbeta inom kultursektorn. Utbildningen är bred och ger en möjlighet att prova på olika delar av kulturvärlden.

– Att plugga på kulturledarprogrammet var lärorikt och roligt. Under utbildningen så engagerade jag mig i studentföreningen KLUBB, arrangerade konserter med jazzföreningen, och engagerade mig som volontär. Något som gav mig direkt erfarenhet av branschen och även flera kontakter.

Hans tips inför kommande yrkesliv är det han själv fick när han påbörjade sin utbildning.

– Det bästa tipset jag fick när jag startade, var att engagera dig utanför skolan. Det finns gott om föreningar och verksamheter att vända sig till.

Då Ragnar idag har ett vikariat så finns en viss osäkerhet inför framtiden, men också en viss nyfikenhet.

– Jag vet inte vad som väntar mig, men det gör det också väldigt spännande. Jag tror att den kunskap och de erfarenheter jag tar med mig från tiden i Växjö kommer gynna mig starkt och ge mig möjlighet att prova på massa olika roliga jobb.