gruppbild

Fantastisk uppslutning vid nätverksträff i Wellbeingturism och avslutning för SB WELL-projektet

Den 14 december bjöd nätverket Wellbeingturism in till en hygge julträff på Stufvenäs Gästgifveri. Träffen fick en internationell karaktär då satsningens partners från Tyskland, Polen och Litauen medverkade. Förutom delar av det internationella wellbeingteamet välkomnades även små- och medelstora företag, kommuner/destinationer och turismutvecklare från bland annat Öland, Kalmar, Emmaboda, Torsås och Blekinge.

Totalt 37 aktörer samlades under förmiddagen för att utbyta idéer och erfarenheter och låta sig inspireras av satsningens medverkande regioner. Huvudfokus för träffen var att visa upp den internationella mångfalden och bredden som präglat denna EU-Interreg satsning som pågått sedan hösten 2018.

Bland annat fick medverkande ta del av olika exempel på Wellbeingrutter som beroende på region och plats, bidrar till välbefinnande för sinne, kropp och själ för konceptets tre huvudmålgrupper; sinnesrosökare, nyfikna naturupptäckare och hållbara idealister. Partners från deltagande länder presenterade var sin rutt och tog med både bilder och smakprover. Medverkande fick följa med på fyra spännande resor som komponerades av naturupplevelser, bärnsten, småländska skogar, salt, kritvita stränder och unika kusträckor. Utöver det visades goda exempel på wellbeingboenden, matställen, besöksmål och upplevelser som bidrar till avkoppling, sinnesro och energi för kroppen eller som berikar sinnet och själen med minnesvärda möten och nya kunskaper.

Efter presentationerna erbjöds provsmakning av både ekologiska och lokalproducerade råvaror och förädlade produkter, tillverkade med omtanke och kärlek. Det tappades upp både blålupinkaffe (en ersättningsråvara för kaffe, odlas småskaligt och lokalt bland annat i Recknitz-regionen), varm och kryddig vinterdryck, smakprover på råvaror från Södermöre som närproducerat knäckebröd och surdegsbröd bakat på kulturspannmål. En och annan traditionell sötsak från Polen och Litauen, typiska för julen, dukades också upp på långbordet.

På agendan stod även presentationen av nätverket Wellbeing International, vad företag som går med satsningen idag kan förvänta sig det kommande året. Alla som går med och registrerar sig under 2022 erbjuds ett kostnadsfritt medlemskap i minst två år framåt, utöver det kommer Länsstyrelsen Kalmar län även vara värd för minst två nätverksträffar under 2023.

Efter mingel och paus med ett välfyllt julfikabord, med inslag av både veganska, raw-food- och hälsosamma bakelser och snacks bjöds två wellbeingföretag, Ölandshälsan och Mittlandsgården in att berätta om sina verksamheter. Båda företagen är goda exempel på företag som byggt sin affärsidé med omtanke i linje med wellbeingturismens sex hållbarhetspelare. De berättade om hur konceptet integreras och hur de förutom till sina besökare, även främjar välbefinnande till omvärlden och hur de bidrar med gott för sinne, kropp och själ.

Dagen avslutades med en gemensam lunch med mer möjligheter för nätverkande och mingel. Stolar och platser byttes glädjerikt mellan varven. Det blev många skratt, diskussioner och fina erfarenhetsutbyten som fortsatte en bra bit in på eftermiddagen.

Ett varmt tack till Stufvenäs Gästgifveri, Mittlandsgården, Ölandshälsan och Ekenäs Hantverksbageri för fin hjälp och samverkan kring nätverksträffen. I anslutning till nätverksträffen hölls även avslutande tvådagars partnermöte för SB WELL-projektet.

Mer om nätverksträffen, SB WELL-projektet och Wellbeing International kan du läsa om i Barometern: https://www.barometern.se/torsas/avslut-for-unikt-turistprojekt-wellbeingturism-ar-har-for-att-stanna-216687f8 (artikel för prenumeranter).

Text: Joanna Kohnen, Länsstyrelsen i Kalmar
Foto: SB WELL

Gruppbild vid stort träd
SB WELL teamet vid den 800-år gammla Stufvenäseken.
Föregående bild Nästa bild
Gruppbild
God uppslutning av företagare och turismaktörer till internationell nätverksdag om Wellbeingturism.
Föregående bild Nästa bild