Olympiska ringar

Expertlista - OS i Peking 2022 ur olika perspektiv

Fredag 4 februari 2022 invigdes vinter-OS i Peking. Utöver själva idrottandet och det rent sportsliga finns det många olika ingångar och perspektiv i den journalistiska bevakningen och här har vi sammanställt en lista över forskare vars expertis kan belysa OS ur många olika aspekter.

(Är du forskare vid Linnéuniversitet och önskar vara med på listan? Kontakta pressansvarig Ulrika Bergström)

Idrott och nutrition

Anna Melin
Idrottsnutrition och relativ energibrist. Anna är en av de forskare som ingår i SOK:s satsning på forskning kring energibrist och ätstörningar inom svensk elitidrott.

Fysiologi, extremsport, träning och skador

Anna Hafsteinsson Östenberg
Idrottsmedicin, fysisk aktivitet och hälsa, samt prevention och rehabilitering av idrottsskador. Tidigare svensk mästare och innehavare av svenskt rekord i diskus.

Sofia Ryman Augustsson
Idrottsvetenskap med särskilt forskningsintresse inom idrottsmedicin och riskfaktorer för (knä)skador hos unga kvinnliga idrottare.

Tom Danielsson
Adjunkt i idrottsvetenskap och själv triatlet som forskat på hur kroppen reagerar vid extrema påfrestningar. Han har bland annat studerat effekterna på deltagarnas hälsa efter ett Ironman där han själv också varit en av deltagarna i studien.

Idrott och språk

Katarina Lundin
Språk och språkbruk i idrottskontext, tilltal och omtal av idrottsutövare samt språkpolitiska och språksociologiska frågor.

Ishockey och könsroller

Tobias Stark
Idrottsvetenskap, ishockeyns kulturhistoria, hur olika värden skapas, formuleras och upprätthålls inom ishockeyn, till exempel maskulinitet och könsroller, samt forskningsexpert i arbetet med böckerna om Björnstad.

Kina, samhälle och ekonomi

Johan Vaide
Lektor på institutionen för samhällsstudier som forskar om hur det urbana vardagslivet i Kina påverkas av ett explosionsartat digitalt lager.

Hubert Fromlet
Internationell ekonomi, med fokus på Östersjöregionen och de större asiatiska ekonomierna, som till exempel Kina, Indien och Japan.

Hans Lundberg
Entreprenörskap och innovation som bland annat forskat om Kinas tillämpning av "mjuka värden" under OS 2008.

Coachning och ledarskap

Carl-Axel Hageskog
Professor i idrottens ledarskap med mästerskapscoaching som expertområde. Landslagscoach för Sveriges tennisherrar vid fyra olympiska spel och jobbar idag för Norges olympiska kommitté. Har tillsammans med professor Per Gerrevall skrivit boken När allt står på spel.

Sidan uppdateras löpande