Patrick Bergman och Anna Carlström

Familjen Kamprads stiftelse och forskare samverkar kring äldres hälsa

Hur kan vi stärka äldres livskvalitet? Hur påverkas äldres hälsa och hjärnhälsa av fysisk aktivitet? Våren 2022 bjuder Familjen Kamprads stiftelse, i samverkan med Linnéuniversitetet, in seniorer till fyra olika seminarier med lunch, mingel och forskare som föreläser kring temat äldres hälsa och fysisk aktivitet.

 - Det är helt fantastiskt att vi är 100 personer här idag. Det är väldigt trevlig stämning och jag har pratat med flera personer som jag inte har träffat tidigare, säger en av deltagarna.

Hon och hennes väninnor har kommit för att delta i den första delen av seminarieserien där forskaren Patrick Bergman föreläser om ämnet fysisk aktivitet och hälsa.

 - Det var intressant att lyssna på en forskare som slår hål på myter och inte bara sa saker som var självklara och som vi redan visste, säger en annan deltagare.

Seminarieserien är ett av stiftelsens senaste initiativ inom ”Det goda åldrandet” som riktar sig till seniorer och målgruppen 65 +. Under våren 2022 erbjuder stiftelsen totalt 800 platser. Förutom kunskap bjuder stiftelsen på lunch och social träffpunkt.

Linnéuniversitetets forskare föreläser inom ämnen som ”fysisk aktivitet och hälsa”, ”styrketräning för äldre”, ”säker träning i hemmet” och ”hälsoeffekter vid utomhusvistelse.” Det erbjuds också tillfälle att ställa frågor och diskutera fysisk aktivitet som bygger på aktuell forskning.

- Att göra skillnad för äldres livskvalitet var angeläget för Ingvar Kamprad och stiftelsen vill genom initiativet ”Det goda åldrandet” öka möjligheterna att bidra inom området, säger Anna Carlström, kanslichef vid Familjen Kamprads Stiftelse.