Yrkeslärarkonferens 17 november 2022

Fortsatt stort behov av yrkeslärare diskuterades på årlig konferens

Linnéuniversitetet gästades den 17 november av yrkeslärare och andra med anknytning till yrkesutbildning i gymnasieskola och kommunal vuxenutbildning för en dag med kompetensutveckling och nätverkande.

Linnéuniversitetets yrkeslärarutbildning arrangerar årligen en konferens för yrkeslärare. I år var det den elfte konferensen och årets tema var:
Se varje individ – möt eleven i skolan och på APL”.

Universitetslektor Pia Bygdéus, verksam som forskningssekreterare i kungliga musikaliska akademin, frilansmusiker och pedagog pratade om vikten av praktiknära arbete och synliggörande av elever. Med utgångspunkt i yrkesutbildningsvardagen berättade en panel av yrkeslärare och specialpedagoger om utmaningar och glädjeämnen när de möter elever i gymnasieskola och vuxenutbildning.

För att nå alla likvärdigt behöver vi göra på olika sätt.

Pia Bygdéus.

Förutom konferensens programpunkter fanns det tid för nätverkande och utbyte av erfarenheter. Det blev även diskussioner om Svenskt Näringslivs information om att det svenska systemet utbildar för få yrkesutbildare. Detta riskerar att skapa en samhällsekonomisk kostnad på 990 miljarder kronor fram till 2035, visar rapporten ”Notan hamnar hos företagen” från Svenskt Näringsliv. 

Höstens seminarieserie

Under hösten genomförs yrkesdidaktiska seminarier som är en del i att utveckla yrkeslärarstudenternas utbildningsmiljö. Det är samarbete med Lärosäten i Syd genom forum för yrkeskunnande och pedagogik. Deltagande sker på plats eller via Zoom. Höstens sista seminarium är måndagen den 12 december kl. 13.15-15.00 i Kalmar, lokal Cu7002. Maria Hedlin och Eva Klope, Linnéuniversitetet, berättar om genusteoretiska perspektiv på yrkesutbildning. Seminarieserien är öppen för alla.
Varmt välkommen att anmäla dig till Eva Klope eva.klope@lnu.se  

Uppdrag från Skolverket: Workshopserie våren 2023 – Digital kompetens för yrkesämneslärare

Syftet med uppdraget är att deltagarna genom workshopserien vidareutvecklar sin digitala kompetens på en generell, yrkesämnesrelaterad och didaktisk nivå. Workshopsserien riktar sig i första hand till verksamma yrkeslärare som undervisar vid gymnasieskolan eller motsvarande inom vuxenutbildningen på gymnasial nivå.

Workshopträffarna genomförs under 1,5–2 timmar på eftermiddagstid med två fysiska träffar på plats i Växjö och två träffar via Zoom. Kursstart i februari 2023 och anmälan senast den 13 januari.
Läs mer om innehåll och om anmälan

Mer information

Vill du veta mer om vad som händer kopplat till Linnéuniversitetets yrkeslärarutbildning? Hör gärna av er till:
eva.klope@lnu.se, programrådsledare.
viktoria.johansson@lnu.se, programansvarig och ansvarig för nätverket för yrkeslärare.