deltagarna på IGEday 2022 i Kalmar

Unga tjejer fick prova på tekniska aktiviteter under IGEday

Fredagen 25 mars välkomnade Fakulteten för teknik vid Linnéuniversitetet 35 tekniknyfikna unga tjejer både till Växjö och till Kalmar för IGEday - Introduce a Girl to Engineering Day.

I fredags fylldes våra lokaler med tjejer intresserade av att få reda på mer om teknik och vad en ingenjör ”egentligen” gör.  Deltagarna fick träffa studenter, lärare och förebilder från näringslivet för att prata om ingenjörsyrket och delta i spännande aktiviteter under dagen.

IoT-programmering och husbygge på programmet

I Kalmar träffades tjejerna på IoT-labbet i Hus Magna. Emma Lövgren, student på högskoleingenjörsprogrammet i mjukvaruteknik och Maryam Tanha, student på programmet för interaktionsdesign, höll en workshop där tjejerna fick pröva på 3D-printing och IoT-programmering. Under förmiddagen anslöt några medlemmar från WiTech och tillsammans arbetade de med att lösa programmeringsuppgifterna. WiTech är en organisation för kvinnor inom IT-sektorn som gärna medverkar i sammanhang som IGE-day för att inspirera, mötas, dela kunskap och fungera som förebilder. Det var svårt att slita tjejerna från labbet i samband med lunchpaus! Emma och Maryam visade också runt på det nya universitetsområdet.

I Växjö började dagen med en gemensam workshop om kreativitet och visualisering med Sanna från WiTech: tjejerna hade som uppgift att skissa på en webbsida eller en app enligt instruktioner och kravspecifikation.  Efter det delades tjejerna upp i två grupper. Den första gruppen fick som uppgift att bygga ett hus med olika material enligt en given planlösning. Inte helt enkelt men väldigt spännande för de som var med. De fick också titta på olika träslag och undersöka dem i mikroskop. Den andra gruppen testade att programmera ett växthus och ett smart hem med hjälp av Micro:bit och lärde sig mer om hur solceller fungerar. Efter lunch kom en av Linnéuniversitetets tidigare studenter i industriell ekonomi, Ellen Johansson, för att prata om sitt ingenjörsjobb på BuFab i Värnamo. Slutligen gavs möjlighet att testa svarvning eller montering av växellådor: vilken glädje när de fick dem att fungera!

”Gör ni detta nästa år? Vi vill komma tillbaka!” sa några av tjejerna som var med under dagen. Håll utkik under hösten för EDIT, en dag inom teknik för tjejer!

Ett stort tack till alla inblandade för en väldigt lyckad dag! Medverkande institutioner från Fakulteten för teknik var: Datavetenskap och medieteknik, Maskinteknik, Byggteknik, Fysik och elektroteknik, Skog och träteknik samt Byggd miljö och energiteknik.

 

tjejer och lärare på Hus M
Tjejerna kollar på labbet med Leon Hobro i källaren.
Föregående bild Nästa bild
två tjejer bygger en växellåda
En deltagare och Anna Glarner bygger en växellåda.
Föregående bild Nästa bild
tre tjejer vid ett bord
Deltagarna bygger ett hus.
Föregående bild Nästa bild
tjejer vid dator
Fullt fokus på programmering!
Föregående bild Nästa bild
tre tjejer vid ett bord
Maryam och två tjejer prövar på 3D-skrivning.
Föregående bild Nästa bild
tjejer och lärare på EPIC
IGEday i EPIC-huset i Växjö
Föregående bild Nästa bild

Om IGEday

IGEday genomförs runt om i världen och i Sverige är det stiftelsen Womengineer som driver den.  Syftet med IGEday är att öka intresse till teknik för tjejer i åldrarna 13–19 år.