Ledarskap och kompetensförsörjning för en likvärdig skola i fokus på årets Linnédialog
Linnédialogen, som är en mötesplats mellan skolans verksamhet och lärarutbildningen, genomfördes idag för sjunde gången. Likt förra året genomfördes dagen digitalt. Temat för året var ”Ledarskap och kompetensförsörjning för en likvärdig skola – en gemensam angelägenhet”.
Ett fyrtiotal skolchefer och representanter från Blekinge, Kalmar och Kronobergs län samt medverkande från Skolverket och Linnéuniversitetet deltog i konferensen som sin vana trogen innehöll presentationer, aktuell forskning samt gruppdiskussioner.
Hanna Palmér, dekan för nämnden för lärarutbildning vid Linnéuniversitetet öppnade dagen och betonade vikten av att samlas för att utveckla gemensamma områden inom skolutveckling.
På förmiddagen diskuterades följande frågor: Vilka olika strategier och initiativ har tagits och vilka behöver utvecklas av skolhuvudman och lärarutbildningen i frågan om kompetensförsörjning av förskollärare / lärare och rektorer?
Andreas Ebbelind, lektor, och Ulrica Johansson Åleheim utbildningsledare, Linnéuniversitetet och Therese Linnér, skolchef i Lessebo presenterade flera olika områden kopplade till kompetensförsörjning.
Anders Duvkär, som är chef för enheten ledning och professionsutveckling, Skolutvecklingsavdelningen på Skolverket fortsatte dagen och informerade bland annat om införandet av nationellt professionsprogram och regionalisering av skolmyndigheter.
Dagens avslutande innehåll presenterades av Henrik Nilsson, lektor, Joakim Krantz, lektor och Stephan Rapp, professor vid Linnéuniversitetet. Hur kan regionens skolhuvudmän, skolmyndigheter och Linnéuniversitetet tillsammans stärka samverkansarbetet gällande ledarskap och kompetensförsörjning?
Att arbeta för att stärka kvalitet och likvärdighet i hela skolväsendet är en gemensam angelägenhet för regionens skolhuvudmän och Linnéuniversitetet. För att arbeta med skolutveckling behövs ett delat ägarskap av de frågor som har identifierats som nödvändiga att prioritera i både pågående och kommande förbättringsarbete.
Lärarutbildning Linné och RUC tackar alla för en givande och intressant dag och vi ser fram emot att kunna genomföra Linnédialogen på plats 2023.
Alla hälsas varmt välkomna tillbaka!
Läs mer om Linnédialogen den 9 februari 2022
Anders presenterade spännande information som berör både huvudmän och lärosäten.
RUC