Bild på Lisa Fransson

Lisas berättelse om saknad vann tävling om bästa manus

Studenten Lisa Fransson drömmer om att bli barnboksförfattare på heltid. Nu är hon ett steg närmare den drömmen när förlaget Beta Pedagog utsett Lisa till vinnare med sitt manus till boken Strandglas, en berättelse om saknad. Genom vinsten får hon ett bokkontrakt och 10 000 kr som ska användas till skrivtid.

Lisa läser just nu kursen Att skriva barnlitteratur II på Linnéuniversitetet. När förlaget Beta Pedagog utlyste en tävling om bästa barnboksmanus, bestämde hon sig för att delta.

– Det var våren 2021 som jag såg att Beta Pedagog hade anordnat en tävling för barnboksmanus. Jag hade redan en titel i huvudet, Strandglas, men jag hade inte en aning om vad berättelsen skulle handla om. Det var först i början av september som jag satte mig ner och började skriva efter att ha hämtat inspiration i ett forum för strandglassamlare, berättar Lisa.

På kursen har Lisa lärt sig mycket om barnlitteratur. Viktig kunskap som hon har haft med sig när hon skrev manuset till Strandglas.

Strandglas handlar om saknad, om hur de som lämnas kvar kan hitta en gemensam berättelse för att orka gå vidare när livet väger tungt. Huvudpersonen Esters mor har försvunnit och vi får följa hennes resa genom mammans förflutna och hur hennes morfar lär henne att man kan lugna grubblet genom att söka efter skatter på stranden.

– En fråga som ofta kommer upp är var gränsen går för vad man får skriva om för barn. Och det var en fråga som jag var tvungen att överväga när jag skrev Strandglas. Förutom allt jag lärt mig kunskapsmässigt, har jag lärt mig att lita på min instinkt, säger Lisa.

Vinsten i tävlingen är inte bara ett bokkontrakt och 10 000 kr, utan också en bekräftelse och ett erkännande för Lisa, både på det yrkesmässiga och privata planet. Priset öppnar också upp för nya möjligheter.

– Alla dessa tusentals med tysta timmar som jag suttit och skrivit utan att veta ifall det skulle leda någon vart, ofta har jag undrat vad sjutton jag håller på med. Vad det leder till för möjlighet återstår att se, men jag hoppas att det här är ett kliv upp, inte bara för mig, utan att jag även kan slå ett slag för barnlitteraturen i allmänhet. Jag ska använda priset till att finansiera skrivtid, för det är det jag önskar mig mest av allt, avslutar Lisa.