Valvaka

Succé för Linnéuniversitetets valvaka

Linnéuniversitetets valvaka blev en politisk högtidsstund där ett 70-tal studenter och lärare tillsammans väntade in valresultatet och kvällen utgjordes av vassa analyser från tre paneler utifrån tre olika ämnen: valrörelsen, väljarnas röstning och valets politiska resultat.

Det var en mycket nöjd initiativtagare som summerade Linnéuniversitetets livesända valvaka från campus i Växjö. Utöver de personer som fanns på plats var det ytterligare ett par hundra visningar via direktsändningen på sociala medier.

– Valvakan blev en succé som gav mersmak, där studenter och forskare möttes i diskussioner om val, partier och väljare, konstaterade Douglas Brommesson, professor i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet som även modererade valvakan.

Något slutgiltigt valresultat kunde som bekant inte presenteras under valnatten. Nu väntar i stället några ovissa dagar med räkning av de sista rösterna innan det står klart hur de sista mandaten ska fördelas. Oavsett vilket parti som sedan får uppdraget att bilda regering ligger det när till hands att räkna med en viss politisk turbulens framöver.

– Det är mycket jämnt mellan blocken. En regering som bildas utifrån ett av blocken kommer att vara mycket sårbar. En del förespråkar en regeringskoalition över blockgränserna. Även detta kan ses som problematiskt då det oftast resulterar i att partier som inte ingår i regeringen får starkt ökat väljarstöd, säger Magnus Hagevi, professor i statsvetenskap, paneldeltagare och medlem i arrangemangets projektgrupp.

Magnus Hagevi pekar också på att partierna blivit mer sårbara och att det även kan göra det svårare för en regering.

– Sedan 1991 har riksdagen fått se 25 vildar som i riksdagen lämnat det parti de valdes in med. Under föregående mandatperiod utnyttjade till exempel Amineh Kakabaveh sin tid som partilös maximalt i fråga om misstroendeförklaring, budgetförhandlingar och statsministeromröstningar. Detta kan hända igen.

Valvakan arrangerades i samarbete med FN-föreningen, Växjö, Amnesty Grupp 24, Samvete utbildningsförening, Utrikespolitiska föreningen, Växjö och Föreningen för utvecklingsstudier, Växjö och studenterna i Samvetet ordnade en trevlig sittning med buffé medan

Mer information