Mattias vid pianot, student på Linnéuniversitetet

Mattias och Robin har skrivit årets Växjö Pride-låt

Årets Växjö Pride-låt heter Standing proud och är skriven av Mattias Skantze, student på kursen songwriting vid Linnéuniversitetet. Låten har han skrivit och producerat tillsammans med vår alumn Robin Larsson.

Mattias och Robin lärde känna varandra när de båda läste Musikproduktions-programmet i Växjö. De gästspelade på varandras låtar under examensarbetet och det var då de upptäckte att det funkade bra att jobba tillsammans.

För trots att Robin flyttat hem till Gotland så har de fortsatt att samarbeta, via Zoom.

– Vi satte upp ett Zoom-rum och började med varsin del av låten. Jag med text och melodi och Robin med produktionen. Vi kände snabbt att vi hade hittat något så grunden till låten skrev vi ganska fort!

Kan du berätta mer om låten?

– Robin var inne på att göra en låt med 80-talssound och jag tyckte att 80-talet med neonfärger, kul och poppigt kändes passande för Pride. Det var också under 80-talet som HBTQ-rörelsen kom igång i Sverige.

– Med texten så utgick jag från årets tema som är ”Still standing” och startade med refrängen, sedan slutar alltid refrängen med orden standing proud så då passade det bättre som titel på låten.

Redan 2019 var Mattias engagerad i Växjö Pride men då som artist. Att nu få stå som låtskrivare känner han en stor stolthet för. Årets artist har de valt ut med omsorg.

– Artisten till årets låt heter Hilma och henne lärde vi känna genom en gästlärare på utbildningen. Jag har samarbetat med henne tidigare och visste hur bra hon skulle kunna framföra låten.

Kommer ni att uppträda tillsammans med artisten under Pride?

– Nej den här gången så kommer vi att stå i publiken, dansa och njuta av att få höra Hilma framföra låten!

Vill du lyssna på låten? Den finns på Spotify!