Ytterligare ett fint år för Make Music Matter! och med ny samarbetspartner inför 2023
Make Music Matter! året 2022 blev ett år fyllt med många intressanta samtal, ny kunskap och inblick i nya verktyg. Ett händelserikt år avslutas med att upphovsrättsorganisationen STIM från och med årsskiftet 2022/2023 går in som ny samarbetspartner. Samarbetet omfattar flera områden som Make Music Matter! redan bedriver verksamhet inom.
Att STIM går in i arbetet känns viktigt och angäläget för båda parter.
- När vi nu utökar den musikfrämjande verksamheten på STIM känns det angeläget att börja med att stärka upp och stödja barn och ungdomars musikskapande i skolor landet runt. Både att på olika sätt möjliggöra låtskrivande och komponerande, men också informera om hur upphovsrätten fungerar samt ge vägledning inom musikentreprenörskap. Det är också viktigt att ha närvaro i socioekonomiskt utsatta områden, att vara där ungdomarna är för att bättre förstå deras vardag och kunna skapa trygga mötesplatser genom musiken. Här är Make Music Matter det självklara valet som strategisk parter, med sin seriositet och professionalism. Vi ser mycket fram emot kommande satsningar tillsammans! säger Sofie Marin, chef för STIM:s nya avdelning för musikfrämjande verksamhet.
Ett spänannde 2023 väntar!
Om vi blickar tillbaka kan vi fråga oss vad Ola Håkansson, Cazzi Opeia, Leif Pagrotsky, Mollie Minott och Andreas Carlsson har gemensamt? Jo, de har alla, tillsammans med många andra, gästat de digitala nätverksträffarna Make Music Matter! Let's Co-Net under året som gått. Totalt fyra längre nätverksträffar har genomförts under 2022 och vi är så tacksamma för de gäster som passerat genom vår studio och via zoom. Vi har pratat om alltifrån Det svenska musikundret och Entreprenör(skapande) musikundervisning till vilka kompetenser utvecklas hos den som arbetar med musik?
Alla digitala nätverksträffar går att se i sin helhet i efterhand.
Vårt STORIES #ForABetterDay -projekt har fortsatt under året och vi har haft förmånen att stifta extra mycket bekantskap med både elever vid Gillboskolan i Sollentuna och klass 5-6 från Dalaskolan i Göteborg.
Make Music Matter! STORIES #ForABetterDay är ett unikt samarbete mellan Make Music Matter!, Linnéuniversitetet, Tim Bergling Foundation och Stiftelsen Signatur. Det är ett skolprojekt med stort fokus på musik, kreativitet, digital teknik och välmående. I projektet behandlas också historien om världsartisten Avicii, där eleverna bland annat får arbeta med Aviciis musik i egna musikproduktioner.
En riktig eldsjäl i arbetet med STORIES-projektet och en återkommande gäst i våra nätverksträffar är Ann-Sofie Levén som är musiklärarare på Gillboskolan. Tack vara henne har många av de tävlingar som utlysts i projektet under året kunnat genomföras.
Klass 5-6 på Dalaskolan deltog i en av årets tävlingar och deras musiklärare Christer Skoglund var en av dem som skickade in klassens bidrag där eleverna fått arbeta med Aviciis musik i egna produktioner.
Vinst i just denna tävling gick till Malcom i dåvarande klass 5a och vinsten var att hela klassen fick åka upp till Stockholm, där fick de VIP-insläpp på Gröna Lund, bo på hotell och besöka Avicii Experience och dagen efter var det dags. Dags för Malcom att tillsammans med sin kompis Maximus få ställa sig i ett fullsatt Globen och framföra sin remix av Aviciis Wake me up.
I samarbete med Glada Hudik teatern och under hashtag-paraplyet #barnfödsintemedfördomar och #allasrättattskina gick Malcom upp på scen framför 9000 andra barn, ungdomar och vuxna och lät sina toner skina. Ett väldigt fint sammanhang för oss på Linnéuniversitetet och i Make Music Matter nätverket.
Häng med när vi följer med klass 5a på deras spännande resa till Stockholm:
Nätverket har under året även medverkat vid andra evenemang som till exempel vid Järvaveckan utanför Stockholm i juni och Frihamnsdagarna i Göteborg i augusti.
Det finns även en fin film från Järvaveckan - kika gärna in!
Nästa år hoppas vi på fler spännande projekt och sammanhang fyllda med fler intressanta samtal och möten. För Make Music Matter! Let's Co-Net planeras bland annat ett tema med Gangstarapens vara eller icke vara.
Målet är att fortätta bygga starka band mellan kunskap, forskning och samhälle men även att fortätta bygga starka barn och ungdomar med hjälp av musik!