Näringsnivåer i havet påverkar bakteriers reaktion på virusangrepp
Havsbakterier angrips dagligen av virus som en del av det naturliga kretsloppet.
Men beroende på näringsnivån i vattnet reagerar bakterierna helt olika, visar ny forskning.
– Virusens effekt på näringscykler i haven är troligtvis större än vad vi tidigare trott, säger Karin Holmfeldt, docent i ekologi vid Linnéuniversitetet.
Vi tänker oss ofta att virus är någonting som drabbar människor och djur. Men de finns överallt och spelar en viktig roll i våra hav. Mellan 20 och 40 procent av alla bakterier i haven blir infekterade av virus dagligen. Det är en naturlig del av kretsloppen i havsmiljön.
En ny studie lägger ytterligare pusselbitar i vår förståelse av detta kretslopp. I studien som publicerats i Environmental microbiology låter Karin Holmfeldt, Emelie Nilsson och deras kollegor virus infektera samma sorts bakterie, en typ av Gammaproteobakterie, under olika näringsrika förhållanden.
– Det som är mest intressant med denna studie är att bakteriernas reaktion på infektionen varierar beroende på näringsförhållandena. De gör olika saker, vilket påverkar bakteriernas näringsupptag, vilket i sin tur påverkar globala kol- och näringscykler, säger Karin Holmfeldt.
Själva viruset beter sig på samma sätt oavsett hur näringsrikt vattnet är. Men eftersom den angripna bakterien beter sig olika förändras också virusets förmåga att föröka sig.
Även om studien enbart undersöker samspelet mellan en bakterie och ett virus, så tror Karin Holmfeldt att upptäckterna gäller för fler bakterie-virussystem. Det innebär att virus har en större indirekt påverkan på näringscykler i havet än man tidigare trott.