deltagare

Senap & Salt bidrar till välbefinnande i Vogelparkregion Recknitztal, Tyskland – nätverksträff inom wellbeingturism

I mars träffades företag från nätverket Wellbeingturism i Vogelparkregion Recknitztal, norra Tyskland. Totalt 13 små och medelstora företag (SME) från Tyskland, Danmark, Litauen, Polen och Sverige träffades och utbytte idéer och erfarenheter med varandra.

Under fyra dagar besöktes sju lokala företag som erbjöd allt från livsmedel till 4-stjärnigt hotell. Utöver projektägaren Linnéuniversitetet deltog fem projektpartners från respektive länder i studiebesöket.

Syftet med studiebesöket var att öka medvetenheten om Recknitztal-regionen som en välbefinnande-destination och att visa de gästande företagen vikten av välbefinnande för de lokala företagens framgång.

Efter en god natts sömn på Recknitztal Hotel Marlow började vi första dagen på senapskvarnen Schlemmin. Efter en introduktion av kvarnen och dess verksamhet, som bedrivs på ett ekologiskt och traditionsenligt sätt, fick en av gästerna ett senapsfotbad.

Därefter fortsatte gruppen till företget Ostseemühle där deltagarna fick insikter om oljeproduktion. Deltagarna fick möjlighet att se produktionsprocessen och även att smaka på olika sorters olja som till exempel den lokala linfröoljan.

Första dagen avslutades sedan hos saltfabriken Salzreich GmbH. Axel Günther, ägare och grundare av saltfabriken, guidade gästerna och förklarade de personliga skälen bakom skapandet av hans salttorn. Besöket avslutades med en välgörande saltterapi.

Andra dagen började med ett besök på saltmuseet i Bad Sülze, där projektpartner Martin Hagemann förklarade den traditionella saltgraderingsprocessen. Sedan besökte vi projektets tyska välbefinnandeplats, som finns att njuta av i Bad Sülzes spaträdgård. Därefter besökte vi bärnstenssmyckestillverkaren Schaumanufaktur Ostseeschmuck följt av Kranich Museum & Hotel.

Vid herrgården välkomnades deltagarna av Dr. Bettina Klein, ägare och VD för museet och hotellet och vi blev bjudna på en vegetarisk lunch skapad av en stjärnkock från Berlin. Bettina berättade om de stora utmaningar hon ställts inför under renoveringsprocessen av herrgården och vi fick även en rundtur i herrgården för att ta del av resultatet. På platsen fick vi även information om det ekologiska rosteriet LandDelikat kafferosteri där den nyaste produkten är lokalproducerat och ekologiskt lupinkaffe (som är koffeinfritt).

Dagen avslutades på Ronney’s, en liten bar vid Damgartens hamn där alla deltagare delade med sig av sina upplevelser från dagarna tillsammans över en uppfriskande alkoholfri drink som tagits fram just för vårt besök.

Vogelparkregion Recknitztal levererade på ett fint sätt flera dagar fyllda av välbefinnande, deltagarna fördjupade sina kunskaper inom Wellbeing och Wellbeingturism och nätverkade både sinsemellan och med de lokala tyska företagen. Vi tackar arrangörerna och alla medverkande företag som bidrog till en fantastisk stämning och ett givande samarbete.


Text: Ouzid, A, Tourism Association Vogelparkregion Recknitztal. Översättning och editering: Lindell, L., Lnu.

Film om studieresan
deltagare
Entusiastiska deltagare i nätverksresan till Vogelparkregion Recknitztal. Foto: Zeapernic, S., Ostseemühle.
Ivonne & Michael Kostross, ägare och grundare av Schlemmin senapskvarn
Ivonne & Michael Kostross, ägare och grundare av Schlemmin senapskvarn. Foto: Hagemann, M., Dmitrzak, M., Kohnen, J.
Nätverkande och avslappning i salttornet
Nätverkande och avslappning i salttornet hos Salzreich GmbH. Foto: Hagemann, M., Dmitrzak, M., Kohnen, J.