fyra personer i ett rum

Nytt Prao-koncept på Fakulteten för teknik

I början på oktober välkomnade Institutionen för datavetenskap och medieteknik Oscar och Elias, två prao-elever från Växjö Internationella Grundskola. Under veckan testades ett nytt koncept där eleverna fick vara hos oss, besöka både ett IT-företag och ett gymnasium, för att få en bred inblick i framtida möjligheter. Ett sätt att upptäcka både universitetsvärlden och Tech-branschen.

Praktisk arbetslivsorientering (Prao) är en viktig del i högstadiet, den ger eleverna kunskaper kopplat till deras framtid i arbetslivet. Fakulteten för teknik tar gärna emot elever för att visa dem hur det är att vara student, de kan vara med på föreläsningar, eller till och med att träffa en forskare. Men att fylla på en hel vecka med intressanta aktiviteter kan vara utmanande för Linnéuniversitetet, och företagen inom Tech-branschen har samma problem. Därför testade vi nu att dela ansvaret med både ett företag och en gymnasieskola, i Växjö.

Oscar och Elias visade stort intresse för IT-branschen och önskade fördjupa sig i programmering under veckan. Hos oss har de jobbat med att skapa en webbsida; en uppgift som våra studenter i medieteknik gör under sitt första år. De fick även besöka IT-företaget Fortnox för att ta del av en variant av mob-programming ihop med Diana Lidéns team. Det blev en rolig aktivitet för alla, och Fortnox är redan i tankarna på att fortsätta att ta emot PRAO-elever mer regelbundet. 

Senare under sin prao-vecka fick Oscar och Elias träffa gymnasieelever på Teknikum och delta i deras webbutveckling- och programmeringskurser. ”Vi tycker att det är värdefullt att ta emot elever på besök, så att vi kan visa upp vår fina verksamhet, som vi är mycket stolta över. Och förhoppningsvis kommer några av våra besökare bli elever hos oss i framtiden”, säger Magnus Nilsson, rektor på Teknikprogrammet, Teknikum.

Att dela ansvaret under en vecka underlättar upplägget både för oss på Linnéuniversitetet och för företagen. Vi hoppas att detta koncept kan låta intressant för näringslivet och att fler företag kommer våga öppna dörrarna för Prao-eleverna. Vi välkomnar gärna eleverna hos oss några dagar och erbjuder dem olika aktiviteter tillsammans med våra studenter, lärare och forskare. 

 

Vill ditt företag ta emot en PRAO-elev och dela veckan med oss på Fakulteten för teknik på Linnéuniversitetet? Ta gärna kontakt med Laure Fournier och Katrin Lindwall.

 

På bilden från vänster till höger: Elias Marcisz, Oscar Stirling, Rebecka Green och Laure Fournier.