Människor som går in i hus Stella på Universitetskajen

Öppet på Universitetskajen lockade många besökare!

I lördags öppnades Universitetskajen upp för allmänhet och besökare. Det bjöds på intressanta föreläsningar och spännande aktiviteter för hela familjen.

I samband med lördagens aktiviteter firades även två födelsedagar; Optikerprogrammet firade 20-års jubileum och vår äldsta utbildning, Sjöfartsutbildningen, firade hela 180 år. För att uppmärksamma detta bjöd Fakulteten för teknik till tårtkalas, något som var mycket uppskattat  av besökarna. Hos Sjöfartshögskolans kunde man också testa livet till havs i simulatorer för bland annat maskinrum och navigation. 

Tårta
Det bjöds på Linnébakelse, framtagen inför Invigningen av Universitetskajen 2021.
Simulator Sjöfartshögskolan
Här kryssar besökarna in i Sydney hamn via simulatorn på Sjöfartshögskolan.

I samma hus som Sjöfartshögskolan visade Fredrik Ahlgren från Institutionen för datavetenskap upp vad som händer i IoT-labbet. Ett annat labb som var öppet för dagen var LiLa-labbet där det visades EEG-system så besökarna kunde få se en hjärna arbeta. Det var full verksamhet på många håll; i bildateljén och i musiksalen hos Fakulteten för konst och humaniora fick besökarna prova på att skapa och spela själva, i hus Stella fanns möjlighet att vara med på sagostund och hos optikerutbildningen kunde man få synundersökning och prova bågar i optikerbutiken. Studentkåren och Drivhuset var på plats för att svara på frågor om sina verksamheter. Fakulteten för samhällsvetenskap och Ekonomihögskolan bjöd in till många intressanta föreläsningar om allt från "Framtidens juridik på Linnéuniversitetet" och "Att visualisera entreprenörskap" till "Att möta samhällsutmaningar med samhällsvetenskapliga utbildningar" och "Mer kommunforskning i Linnéregionen!"

Drygt 900 nyfikna personer i alla åldrar passerade genom husen denna lördag. Dagen bjöd på många intressanta samtal och möten och vi säger tack och på återseende till alla som kom!

Annika Staaf, docent
Annika Staaf, docent i socialt arbete, föreläser om Framtidens juridik på Linnéuniversitetet.
Katarina Ellborg, lektor i företagsekonomi
Katarina Ellborg, lektor i företagsekonomi, berättar om hur studenter möter olika perspektiv i entreprenörskap under sin studietid. Hon har utvecklat en visuell metod i mötet med studenterna.
Nikas Ammert inviger Öppet på Universitetskajen
Prorektor Niklas Ammert inledde dagen och var glad att äntligen kunna bjuda in till våra hus, något som på grund av pandemin inte var möjligt i samband med Invigningen förra året.
Kalmar kommuns Universitetsstrateg Alexandra Petrakou på Universitetskajen
Kalmar kommuns Universitetsstrateg Alexandra Petrakou var på plats och pratade om Kalmar som studentstad och värdet av ett universitet mitt i staden.
Alexandra passade även på att fråga besökarna vad de önskar för aktiviteter på universitetet framöver. Föreläsningar för seniorer var ett av förslagen.
Kalmar Läns Museum föreläser i Omni Space
Lars Einarsson och Nicholas Nilsson från Länsmuseet höll en föreläsning om utgrävningen av skeppsvraket som hittades vid byggnationen av Universitetskajen.
Guidad visning utomhus på Universitetskajen
Ute på Universitetsplatsen går det att se var båten ligger ingjuten. Här syns Yvonne Högström från Infocenter berätta om blivandet av Universitetskajen.
Guidad tur på Universitetskajen
Många besökare var så klart nyfikna på våra lokaler och de guidade turerna runt i husen, konstvandring och rundturen upp till Sjöfartshögskolans torn var mycket populära. Här visar Ted Durdel från Kommunikationsavdelningen runt.
Konstvandring på Universitetskajen
Emelie Uggla Waldenström från Universitetsbiblioteket och Det kulturella universitetet håller konstvandring, något som varit mycket efterfrågat.
William Hogland föreläser under Öppet på Universitetskajen
William Hogland firar 50 år i akademin och svarade på frågorna - Varför blir man forskare? Vad gör en forskare? Hur blir man forskare?
Anders Fröjmark föreläser under Öppet på Universitetskajen
Historikern Anders Fröjmark berättade om Kalmars historia från ovan ute på plan 7 i hus Culmen.
Poliser på Universitetskajen i Kalmar
Såväl polisen som polisstudenter var på plats och besökarna var nyfikna och ställde många frågor.
Håkan Roupé föreläser på Universitetskajen
Håkan Roupé, säkerhetschef Kalmar kommun och professor, Peter Lindström höll en föreläsning om Forskningsbaserat trygghets- och brottsförebyggande arbete i Kalmar.
Dimpker Brothers spelar på Universitetskajen i Kalmar
Dimpker Brothers, som även uppträdde under Invigningen av Universitetskajen 2021, bjöd på fina stämmor och trivsel hela dagen.

Taket hus Vita på Universitetskajen
I sällskap av Dimpker Brothers fina toner passade många besökare på att avnjuta pumpasoppa och äppelmust på taket på hus Vita. Andra valde att åka upp till plan 9 i Culmen där det bjöds på fika och en vidunderlig utsikt.

Se hela programmet för Öppet på Universitetskajen.