Östersjöns potentiella växthusgasutsläpp och ekosystem undersöks i två nya forskningsprojekt
Marcelo Ketzer och Karin Holmfeldt vid fakulteten för hälso- och livsvetenskap har fått extern finansiering om sammanlagt 6,8 miljoner kronor för två kommande forskningsprojekt.
Marcelo Ketzer, professor vid institutionen för biologi och miljö tilldelas 3 miljoner kronor av Formas till projektet ”Kommer det mikrobiella filtret att förhindra metanutsläpp från Östersjöns kuster i en varmare framtid?”
Tillsammans med sina kollegor kommer han att installera fyra anordningar, kallade osmosamplers, som kontinuerligt mäter koncentrationen av metan i havsbottnen och registrerar hur mycket metangas som släpps ut i havsvattnet för att nå vidare ut i atmosfären.
– Det är första gången som man använder den här tekniken för att studera klimatförändringarna i Östersjön, säger Marcelo Ketzer.
Metan, som är en mycket kraftfull växthusgas, bildas naturligt i havets botten. Merparten av metangasen når aldrig upp ur havet, eftersom den konsumeras av organismer i sedimenten, en process som kallas för det mikrobiella filtret.
I dagsläget finns en osäkerhet om hur klimatförändringarna och ett allt varmare hav kommer att påverka förmågan i det mikrobiella filtret att hindra metangas från att stiga upp ur haven.
– Resultaten från den här studien kommer att bringa klarhet i hur de mekanismer som styr, och i hög utsträckning förhindrar, att betydande mängder metangas transporteras från sediment till vattnet i kustnära områden, och eventuellt atmosfären, kan påverkas av den globala uppvärmningen.
Nytt projekt om virusens roll i den marina näringskedjan.
Karin Holmfeldt, docent i ekologi tilldelas 3,8 miljoner kronor av Vetenskapsrådet till projektet ”Från celler till samhällen – virusinfektioners påverkan på akvatiska bakteriers ämnesomsättning”
Mycket är fortfarande okänt om samspelet mellan virus och bakterier i havet, trots att deras interaktion reglerar tillgången på de allra minsta beståndsdelarna, till exempel kol, kväve och fosfor, i den marina näringskedjan.
Det nya forskningsprojektet syftar till att ge grundläggande förståelse om virusens påverkan på bakteriers ämnesomsättning.
– Detta kommer undersökas på olika strukturella nivåer, från experiment på isolerade virus-bakteriemodellsystem till temporala studier i Östersjön samt storskaliga experiment där hela mikrobiella samhället undersöks, säger Karin Holmfeldt.
Kunskapen är särskilt viktig i tider av klimatförändringar.
– Dessa processer kan påverkas av klimatförändringar, försurning och övergödning, vilka alla är stora problem i ett globalt perspektiv, men särskilt för kustnära områden som Östersjön och vid jordens poler, säger Karin Holmfeldt.
Mer information:
Båda projekten är knutna till Kunskapsmiljö: Vatten, som samlar Linnéuniversitetets forskning för hälsosamma vattenmiljöer.
Karin Holmfeldts projekt ingår i Linnéuniversitetets spetsforskningscenter för evolutionära och ekologiska interaktioner i Östersjön, Linnaeus University Centre for Ecology and Evolution in Microbial model Systems (EEMiS).