Besökare på Science City

Fullt ös på Science City – aktiviteter inom teknik och naturvetenskap för alla åldrar

Fredagen 8 april 2022 arrangerades återigen Science City – en dag där alla bjöds in till en upplevelse full med spännande prova-på-aktiviteter inom teknik och naturvetenskap. Detta år välkomnades alla till universitetsområdet i Växjö.

M-huset och EPIC-huset fylldes med många nyfikna ungdomar under dagen. På förmiddagen deltog ungefär 1400 elever från mellanstadiet och högstadiet, i aktiviteterna som organiserades av fakulteten för teknik vid Linnéuniversitetet och av företag i länet. På eftermiddagen öppnades dörrarna för allmänheten – alltifrån gymnasieelever till små barn och deras föräldrar kom och träffade utställarna.

I Linnéuniversitetets utställning fick besökare pröva på olika tekniska aktiviteter. Medan en grupp tittade på hur en 3D-skrivare funkar, fick en annan grupp köra olika Engino-robotar. Studentföreningen Kodkollektivet visade samtidigt sitt uppkopplade växthus och berättade lite mer om Internet of Things. De modigaste besökarna gick till vår nybyggda dansmatta och bjöd på riktigt snygga danssteg!

Under dagen fick besökarna även lära sig mer om det hållbara byggmaterialet trä. Eleverna kunde undersöka olika träslag under mikroskop och reflektera över trädstrukturer. Besökarna blev också utmanade att bygga det högsta trätornet. Några av dem blev riktigt höga.

Körning av MIR-roboten (mobile industrial robot) blev kanske den populäraste aktiviteten bland barnen. Visst är det roligt att sitta på en industriell robot och köra den med iPad! Besökarna fick också kolla på andra industriella robotar på EPIC samt ta del av EPIC-labbet som används under våra utbildningar på Linnéuniversitetet.

en elev kollar på en robot i EPIC
Eleverna fick kolla på robotar i EPIC-huset.
Föregående bild Nästa bild
en robot från Teknikum
Teknikum i Växjö var på plats med robotar.
Föregående bild Nästa bild
Personer vid EPIC-entrén
Många besökare på EPIC-entrén
Föregående bild Nästa bild
Studenter vid ett bord med tekniska prylar
Studenter från Kodkollektivet, studentförening för IT-studenter.
Föregående bild Nästa bild

Flera företag från länet var med under dagen och erbjöd aktiviteter kring teknik. Alla besökare var med på en häftig ”Fysik- och Lasershow” från Lunds universitet, den gav ett smakprov på hur spännande och lekfullt fysik och naturvetenskap kan vara. Det blev många aha-upplevelser under showen!

Under dagen deltog institutionen för byggteknik, institutionen för datavetenskap och medieteknik, institutionen för informatik, institutionen för maskinteknik, institutionen för skog och träteknik och studentföreningen Kodkollektivet.

Science City arrangeras av GoEPIC i samarbete med Linnéuniversitetet, Växjö Kommun och Teknik College. Science City kan få ungdomarna att testa på teknikämnena och tekniska aktiviteter och göra att de väljer att gå vidare till en teknisk utbildning på högskolenivå.