Personer vid utsiktsplatsen vid sjön Mjörn

Skogsslinga för utbildning invigd: ”Här kan vi lära oss om skogen i skogen”

Nu har Carl Svensson, doktorand och lärare vid institutionen för skog och träteknik, klippt invigningsbandet till en interaktiv skogsslinga utanför Östad i Västergötland. Med hjälp av QR-koder får besökaren information och diskussionsfrågor direkt i mobilen om den kringliggande miljön. Att ta fram slingan har varit ett samarbete mellan Linnéuniversitetet och Östads stiftelse och fokuserar på skogsbruk, natur- och kulturvård.

Slingan rör sig i ett varierande landskap med skog i olika åldrar, med en rastplats uppe på ett berg med sjöutsikt.

– Här kan vi hålla en föreläsning om skogen, i skogen. Man får se allt från nysådda tallskogar till äldre, vackra bokskogar. På vissa ställen finns också spår av tidigare bruk. När man scannar QR-koderna kan man till exempel få upp information om hur man kan mäta skogen och uppskatta dess höjd och volym, säger Carl Svensson.

På Östads säteri finns en anrik historia med utbildning inom lantbruk, natur- och kulturvård. Dessutom finns flera hus att övernatta i, om en utbildning sträcker sig över flera dagar.

Carl Svensson klipper invigningsbandet av skogsslingan
Carl Svensson klipper invigningsbandet till skogsslingan.

– En gymnasieklass kanske är här under en dag och lär sig om skogsbruk, natur- eller kulturvård, medan vi från Linnéuniversitetet är här flera dagar. Den här veckan har vi kursvecka för doktorander och då är det jättebra att vi kan använda säteriet och ha så nära till den natur vi studerar. Det blir en bra mix av föreläsningar och aktiviteter.

Till invigningen samlades ett tjugotal personer som gruppvis fick testa på att gå slingan.

Hur gick invigningen?

– Den gick bra, vi är nöjda! Det blev engagerade diskussioner längs vägen. Det var lite svårt att veta innan om vi lagt frågorna på en bra nivå kunskapsmässigt, så det var roligt att se engagemang utifrån olika förkunskaper. Och så blev det inget regn, det är vi glada för.