Studenter och forskare belönades vid årets Stipendiehögtid i Kalmar
Under fredagen arrangerade Linnéuniversitetet, tillsammans med Sparbanksstiftelsen Kronan, årets Stipendiehögtid på Universitetskajen i Kalmar. Sammanlagt delades 1 580 000 kronor ut till 55 stipendiater.
Såväl studenter, personal och alumner fanns representerade bland 2022 års stipendiater som uppmärksammades under fredagens ceremoni.
Högtiden inleddes med att Sparbanksstiftelsen Kronan delade stipendier till ett sammanlagt värde av 450 000 kronor till 14 examensarbeten, skrivna av studenter hos oss på Linnéuniversitetet.
Fyra studenter belönades med 50 000 kronor vardera för sina respektive examensarbeten och ytterligare tio arbeten belönades med 25 000 kronor.
Efter lunch fortsatte högtiden med utdelning av Linnéuniversitetets egna stipendier.
- Det här är både en ärofylld och viktig stund för oss alla. Stipendierna är naturligtvis i första hand en hyllning till förtjänta mottagare, men de sprider också glans över givarna som valt att donera medel för att stödja Linnéuniversitetet och nästa generation. Därför bidrar de också till att göra Linnéregionen till en mer attraktiv plats att studera och verka i, sade rektor Peter Aronsson.
Irene och Bo Adolfssons stiftelse utlyser stipendier till begåvade, lovande och behövande studenter vid Linnéuniversitetet, födda i Kalmar län. I år var det 18 studenter som erhöll 50 000 kronor vardera.
Linnéuniversitetet är ett av medlemsuniversiteten i European University for Well-Being. EUniWells doktorandpris är en pitchtävling för doktorander inom individuell och social hållbarhet samt miljö och hållbarhet gick till Zeynab Mohseni och Georgina Charissis. Stipendiet innebär att de därmed får åka till Frankrike för att delta i en kurs i forskningskommunikation vid Nantes Université, samt 500 Euro vardera.
Stipendiet från Hans Wieslanders Stipendiefond för innovativ forskning vid Linnéuniversitetet har tidigare delats ut under akademisk högtid.
Denna gång fanns Lisbeth Wieslander, Hans Wieslanders 84-åriga hustru och tillika fondens ordförande, på plats för att hedra årets stipendiat Anna Sandgren, docent vid institutionen för hälso- och vårdvetenskap.
Hon tilldelas stipendiet på 15 000 kronor för sin forskning inom samskapande palliativ vård och uppbyggandet av palliativt centrum.
- Jag är så glad att högtiden blev precis så fin som vi önskade att den skulle bli, säger Christel Olsson, eventkoordinator på Linnéuniversitetet, som är projektledare för Stipendiehögtiden och även var konferencier för eftermiddagens ceremoni.
Det är en ynnest att tillsammans med mina kollegor på Studerandeavdelningen och på Sparbankstiftelsen Kronan få följa stipendiearbetet under året och sedan se det mynna ut i den grand finale som Stipendiehögtiden är.
Få en glimt av högtiden här:
Linnéuniversitetets Stipendier
Årets Alumn
Utmärkelsen Årets Alumn är en helt ny utmärkelse som i år tilldelades Alexandra Petrakou, Universitetsstrateg på Kalmar kommun.
Motivering:
Årets Alumn 2022 går till Alexandra Petrakou för hennes viktiga arbete och aldrig sinande entusiasm för att förena Kalmar stad med Linnéuniversitetet. Alexandra Petrakou är alumn inom systemvetarprogrammet och tillhörde den första kullen systemvetare på Högskolan i Kalmar.
Alexandra arbetar idag som universitetsstrateg på Kalmar kommun med särskilt uppdrag att förena staden med det stadsintegrerade universitetet. Som Sveriges första kommunala universitetsstrateg har Alexandra de senaste åren varit en av de viktigaste personerna för att utveckla och etablera universitetsstaden Kalmar. I detta arbete hon hela tiden haft en nära och betydelsefull kontakt med såväl Linnéuniversitetet som Linnekåren.
Alexandra arbetar hela tiden för att främja en kunskapsdriven utveckling och stärka forskningsanknytningen i kommunens verksamhet. Hon strävar hela tiden efter att få till stånd fler samarbeten mellan kommunen, universitetet, den privata sektorn och den civila sektorn. Alexandra är en mycket god ambassadör för universitetet och har utvecklat hållbara strukturer för samverkan.
Hon har även drivit frågor för att påverka Studentkårens inflytande i kommunen och etablering av nytt kårhus. Hon arbetar aktivt för att våra studenter ska känna sig välkomna till Kalmar som studentstad och för att de under sin studietid ska få möjlighet till kontakt med framtida arbetsgivare. Att skapa förutsättningar för att Linnéuniversitetets studenter stannar i Kalmar efter sin studietid ökar kunskapsförsörjningen i hela regionen.
Hans Wieslanders Stipendiefond
Utmärkelsen för Hans Wieslanders Stipendiefond år 2022 går till Anna Sandgren, docent i Vårdvetenskap på fakulteten för hälsa och livsvetenskap.
Motivering:
Anna Sandgren erhåller detta pris för sin forskning inom samskapande palliativ vård och uppbyggandet av palliativt centrum. Palliativt centrum involverar patienter, närstående och vårdens aktörer på ett nyskapande sätt. Med patienten i centrum samverkar Anna brett inom området såväl regionalt som nationellt och internationellt.
Stipendiet är på 15 000 SEK
Irene och Bo Adolfssons stiftelse
Irene och Bo Adolfssons Stiftelse utlyser stipendier till studenter vid Linnéuniversitetet som är födda i Kalmar län. Avsikten är att dela ut stipendier till begåvade, lovande och behövande studerande vid Linnéuniversitetet. Detta år fick följande studenter stipendium:
- Anna Andersson
- Felix Andersson
- Vilma Björkesjö
- Nina Drenic
- Elin Friman
- Mathilda Grahn
- Martin Gunnander
- Wilma Håkansson
- Julia Jonsson
- Clara Magnusson Engdahl
- Lina Matzewska
- Wilma Matzewska
- Gustav Mattsson
- Annie Olsson
- Moa Petersén
- Ebba Petersén
- Elin Urbancic
- Julia Urbancic
Stipendiet är på 50 000 SEK
Videums Entreprenörspris
Videums årliga entreprenörspris tilldelas i år Katarina Ellborg, Universitetslektor vid Ekonomihögskolan med följande motivering:
Motivering:
Priset utdelas till universitetslektor Katarina Ellborg, Ekonomihögskolan, för hennes insatser att främja entreprenörskap inom såväl utbildning som forskning.
Som pedagogisk utvecklare vid Ekonomihögskolan och utbildningskoordinator på kunskapsplattformen ”Entreprenörskap och social förändring” har hon tagit ett stort ansvar att utveckla det sätt på vilket entreprenörskap förs ut till studenter genom att bl a föra in nya metoder i undervisningen så som visuellt baserade övningar som utmanar studenternas förutfattade meningar om entreprenörskap; och som forskare har hon varit en starkt bidragande kraft bakom etableringen av den tvärvetenskapliga forskargruppen ”Art, Culture and Entrepreneurship.
Stipendiet är på 15 000 SEK
Sven Fagerbergs stipendium
År 2022 går Sven Fagerbergs stipendium till författaren Maria Küchen med följande motivering:
Sven Fagerbergs-stipendium tilldelas Maria Küchen som i sitt författarskap i sant fagerbergsk anda förenar poesi, prosa, mytologi, kritik, teologi och tekniskt genomlyst sakprosa, där hon obesvärat rör sig bland flygplan och rymdfarare. Stipendiet är på 70 000 SEK
SOL-stipendiet
Ett stipendium till studerande på programmen inom området för språk och litteratur. Två stipendier delas ut 2022:
Olivia Pramchoobua Jakobsson läser kandidatkurs i statsvetenskap under tredje året på programmet Språk och politik. Sedan hon började på programmet med inriktningsspråket engelska har hon visat stor ambition och intresse för sina studier, vilket avspeglats i genomgående bra studieprestationer. Olivia har varit engagerad som SI-mentor (Supplemental Instruction / Samverkansinlärning) två år i rad. Detta arbete underlättar för nya studenter att komma in i universitetslivet, och att hitta effektiva vägar till studieframgångar.
Dessutom har Olivia utnämnts av Linnékåren som studeranderepresentant i flera organ på Fakulteten för konst och humaniora: Fakultetsstyrelsen, Anställningsnämnden, Internationella gruppen, på Institutionen för språk även i ledningsrådet och prefektens beslutsmöte, slutligen och inte minst som studeranderepresentant i SPIK:s programråd. Alla dessa organ bidrar på olika sätt till att utveckla och förbättra studenternas situation på Linnéuniversitetet.
Cecilia Jönsson läser kandidatkursen i svenska språket under tredje året på programmet Språk, kultur och kommunikation. Cecilia uppvisar mycket goda studieresultat i alla ämnen, så även under sin utbytestermin vid AarhusUniversitet. Hon har under sin studietid varit en mycket aktiv student även i programföreningen VISKA, först som utbildningsansvarig 2021 och sedan som kommunikationsansvarig 2022.
Hon har i programrådet visat stort engagemang för programmets utveckling och bidragit med kloka förslag. Cecilia är i år också aktiv i Linnéuniversitetets buddyverksamhet, ett mentorsprogram för internationella studenter. Utöver det jobbar hon frilans med fotografi och grafisk design. Hon har varit ansvarig för fotografering och filmning av bland annat Viskas kick-offer och sittningar 2021, 2022
Stipendiet är på 5 000 SEK.
Stiftelsen Werner von Seydlitz stipendier
Lucas Rytkönen för arbetet Deformation av korslimmad skiva av ek till följd av fuktförändringar
Ett väl genomfört examensarbete som undersöker hur korslimmad skiva av ek beter sig när den placeras i ett nytt klimat. Resultatet av arbetet kan komma till nytta för producenter av kök, kvalitetsträgolv eller andra träprodukter.
Tobias Erlöv för arbetet Friluftslivets inverkan på växter och djur – en analys av svenska landlevande arter
Ett väl genomfört arbete där friluftslivets inverkan på djur och växtliv kopplat till biologisk mångfald undersökts. Arbetet är ett viktigt bidrag i det fortsatta arbetet med och utvecklingen av förvaltning av naturreservat och andra friluftsområden med höga naturvärden.
Matilda Hjalmarsson och Sara Kilsgård för arbetet Hade man vetat det så hade vi redan börjat - Tre skogliga aktörers arbete med klimatrelaterade risker
Ett gediget arbete, som bidragit till en fördjupad förståelse för skogsaktörers arbete med klimatrelaterade risker. Studien visar att en ökad medvetenhet om klimatförändringarna medfört att skogsaktörer nu anpassar sitt skogsbruk. Samtidigt finns en osäkerhet om vilka åtgärder som är de rätta för framtiden.
Stipendiet är på 25 000 SEK
EUniWells doktorandpris
Linnéuniversitetets vinnare av EUniWells pitchtävling för doktorander inom individuell och social hållbarhet samt miljö och hållbarhet gick till Zeynab Mohseni & Georgina Charissis. Stipendiaterna får åka till Frankrike och delta i en kurs om forskningskommunikation vid Nantes Université
Stipendiet är på 5 000 SEK vardera och en Workshop in Science Communication at Nantes Université, France.
Barometern och Stiftelsen Barometerns stipendier
Jakob Kempe får Barometerns och Stiftelsen Barometerns stipendium för en framstående uppsats som fördjupar bilden av hur lokal demokrati fungerar och dess vikt för samhällsutvecklingen
Albin Lundström och Isaac Turner får Barometerns och Stiftelsen Barometerns stipendium för en framstående uppsats som fördjupar bilden av vikten med lokal journalistik kring en viktig samhällsfråga
Stipendiet är på 5 000 SEK vardera
Sparbankstiftelsen Kronans stipendier
Varje år delar Sparbanksstiftelsen Kronan ut stipendium till framstående examensarbeten på tre lärosäten; Blekinge Tekniska Högskola, Högskolan i Halmstad och Linnéuniversitetet.
De arbeten som blir belönade med stipendium ska ha visat prov på hög kreativitet, ny teknik, praktisk relevans, teknisk nytta, affärspotential, nyföretagande eller stor samhällsnytta inom välfärd, hälsovård och offentlig sektor. I år hade Linnéuniversitetet totalt 115 stipendieansökningar och av dem tilldelades 14 arbeten stipendier.
Alla stipendiater:
50 000 kronor:
Golzar Daneshzad och Mehran Aslaniyan
Handledare: Setayesh Sattari
Nima Avazpour och Lukas Bruce
Handledare: Kim Eriksson
Tilda Hansson
Handledare: Börje Ekstam
Eva Sauterleute
Handledare: Ambrose Dodoo
25 000 kronor:
Sanja Janevska och Stephanie Bedin
Handledare: Joacim Rosenlund
Svea Gomez Gomez och Johanna Johnsson
Handledare: Fredrik Karlsson
Kristoffer Eriksson
Handledare: Katarina Lundin
Emma Borgström och Maja Erixon
Handledare: Emma Lundström
Daniel Pranjic
Handledare: Michael Strand
Julia Andersson och Beatrice Lindh
Handledare: Bo Andersson
Mattias Holmgren och Elias Holmér
Handledare: Fredrik Ahlgren
David Johansson
Handledare: Hans Hägerdal
Elin Hansson
Handledare: Sara Ellis Nilsson
Kevin Larsson och Max Winqvist
Handledare: Jetro Kenneth och Pocorni Osama Ziada
Samtliga arbeten finns för läsning i DiVA (Digitala Vetenskapliga Arkivet)