Lnu-stipendiater i grupp

Studenter och forskare belönades vid årets Stipendiehögtid i Kalmar

Under fredagen arrangerade Linnéuniversitetet, tillsammans med Sparbanksstiftelsen Kronan, årets Stipendiehögtid på Universitetskajen i Kalmar. Sammanlagt delades 1 580 000 kronor ut till 55 stipendiater.

Såväl studenter, personal och alumner fanns representerade bland 2022 års stipendiater som uppmärksammades under fredagens ceremoni.

Gruppbild på Kronans stipendiater
Samtilga mottagare av Stiftelsen Kronans stipendium 2022

Högtiden inleddes med att Sparbanksstiftelsen Kronan delade stipendier till ett sammanlagt värde av 450 000 kronor till 14 examensarbeten, skrivna av studenter hos oss på Linnéuniversitetet.

Fyra studenter belönades med 50 000 kronor vardera för sina respektive examensarbeten och ytterligare tio arbeten belönades med 25 000 kronor.

Pristagare och prisutdelare
Marie Fuhr-Ohlsson och Lars Ekman från Sparbankstiftesen Kronan överlämnar en check på 25 00 kronor till David Johansson.

Efter lunch fortsatte högtiden med utdelning av Linnéuniversitetets egna stipendier.

- Det här är både en ärofylld och viktig stund för oss alla. Stipendierna är naturligtvis i första hand en hyllning till förtjänta mottagare, men de sprider också glans över givarna som valt att donera medel för att stödja Linnéuniversitetet och nästa generation. Därför bidrar de också till att göra Linnéregionen till en mer attraktiv plats att studera och verka i, sade rektor Peter Aronsson.

Glad kvinna med diplom och blommor
Utmärkelsen Årets Alumn delades ut för första gången och det blev Alexandra Petrakou, universitetsstrateg på Kalmar kommun som fick utmärkelsen.

Irene och Bo Adolfssons stiftelse utlyser stipendier till begåvade, lovande och behövande studenter vid Linnéuniversitetet, födda i Kalmar län. I år var det 18 studenter som erhöll 50 000 kronor vardera.

Linnéuniversitetet är ett av medlemsuniversiteten i European University for Well-Being. EUniWells doktorandpris är en pitchtävling för doktorander inom individuell och social hållbarhet samt miljö och hållbarhet gick till Zeynab Mohseni och Georgina Charissis. Stipendiet innebär att de därmed får åka till Frankrike för att delta i en kurs i forskningskommunikation vid Nantes Université, samt 500 Euro vardera.

Stipendiet från Hans Wieslanders Stipendiefond för innovativ forskning vid Linnéuniversitetet har tidigare delats ut under akademisk högtid.

Två kvinnor
Lisbeth Wieslander, 84 år ung, delade ut Hans Wieslanders stipendium till Anna Sandgren, docent vid institutionen för hälso- och vårdvetenskap.

Denna gång fanns Lisbeth Wieslander, Hans Wieslanders 84-åriga hustru och tillika fondens ordförande, på plats för att hedra årets stipendiat Anna Sandgren, docent vid institutionen för hälso- och vårdvetenskap.

Hon tilldelas stipendiet på 15 000 kronor för sin forskning inom samskapande palliativ vård och uppbyggandet av palliativt centrum.

 - Jag är så glad att högtiden blev precis så fin som vi önskade att den skulle bli, säger Christel Olsson, eventkoordinator på Linnéuniversitetet, som är projektledare för Stipendiehögtiden och även var konferencier för eftermiddagens ceremoni.
Det är en ynnest att tillsammans med mina kollegor på Studerandeavdelningen och på Sparbankstiftelsen Kronan få följa stipendiearbetet under året och sedan se det mynna ut i den grand finale som Stipendiehögtiden är.

Få en glimt av högtiden här: