Internet of things-illustration

Stort intresse för Internet of Things

Under tisdagen, 21 juni, anordnades en live streaming på ämnet Internet of Things, IoT. Det var en populär tillställning med fler än 650 visningar, varav 30 stadiga tittare som följde hela dagen från början till slut. De fick följa med på bland annat utveckling av IoT-applikationer , både med livekodning och design och utskrift av 3D-modeller. Under dagen var det också flera besök från mjukvaruföretag, den smarta staden Veberöd, installation av sensorer på Böda Sand och även live från en Internet of Things-konferens i Dublin.

Streamingen sändes på Youtube och pågick under 12 timmar och under tiden kunde man chatta med deltagarna.

- Det var många som ställde frågor i chatten och de flesta undrade om flera detaljer på olika moment som gicks igenom. Exempelvis många frågor kring 3D-printing och design samt frågor som gällde de rent tekniska bitarna i applikationerna som utvecklades, berättar Fredrik Ahlgren, kursansvarig.

En av dagens besökare var Mikael Ekström från Beelab som pratade om den smarta uppkopplade bikupan som nu står på taket på Linnéuniversitetet hus Magna. Mikael berättade om vikten av att kunna mäta status hos bina och hur IoT-tekniken är en möjliggörare för detta.

Även det nystartade konsultföretaget Uptilt AB kom på besök och hade också medhjälp av studenter från programmet högskoleingenjör mjukvaruteknik, de spenderade hela dagen med att utveckla ett projekt inom en uppkopplad luftkvalitémätning. Deras applikation demonstrerades i slutet av dagen.

Under dagen gjordes även sändningar från Böda Sand och Veberöd där deltagarna fick se hur det installerades väderstationer och gateways på en camping. Ett praktiskt exempel på att visa hur IoT används inom turist- och besöksnäring för att göra att gästernas upplevelse blir än bättre. I Veberöd visades ett smart uppkopplat träd som är en av flertal IoT-installationer som finns i den smarta staden Veberöd.

På IoT-konferensen i Dublin visades det några föreläsningar som handlade om metaverse och ny framtidsspaning på teknik inom IoT. Likaså gjordes ett flertal intervjuer och samtal med företag som besökte konferensen, exempelvis inom uppkopplingar och nya typer av operativsystem och IoT-plattformar.

Detta är en del av en av våra mest populära sommarkurser Tillämpad Internet of Things och en av anledningarna att vi gör en live streaming är för att vi vill nå ut till en bredare målgrupp.

- Vi tycker detta är fantastiskt roligt att genomföra och vill testa på nya grepp inom undervisningen för att både engagera och nå ut till en större målgrupp, avslutar Fredrik.