Maryam student på Linnéuniversitetet

Student på Linnéuniversitetet kan bli Årets tech-tjej 2022

Maryam Tanha är på väg att bli en social entreprenör inom tech-branschen. Nu är hon en av 10 finalister i Microsofts tävling Årets tech-tjej.

Maryam studerar till interaktionsdesigner på Linnéuniversitetet. På sin fritid under pandemin skapade hon sin klubb Tech Persians på Clubhouse. En klubb som snabbt lockade nya följare med sina återkommande inspirerande föreläsningar från tech-världen. För detta har Maryam blivit beskriven som en social entreprenör inom tech-branschen.

Som ett led i tävlingen har hon varit med på en digital heldag med Microsoft.
– Där fick jag och de andra finalisterna presentera oss själva. Jag fick berätta om olika projekt som jag jobbat med samt berätta om vad jag skulle göra om jag vann Årets Tech-tjej. Vi fick också ett case att lösa på 25 minuter, för att sedan presentera det för alla som deltog på dagen, förklarar Maryam.

De finalister som går vidare till topp 3 kommer att presenteras i slutet på mars.
– Jag tror pitchen och presentationen av caset är avgörande för om jag kommer att gå vidare till topp 3, något som jag verkligen hoppas på att göra, säger Maryam.

En liten vinst har hon dock redan fått. Den 8 mars, på internationella kvinnodagen, var alla finalister tillsammans i Stockholm.

– Vi var inbjudna av Microsoft för att besöka deras kontor och träffa alla andra finalister, gamla som nya, tidigare vinnare och gå på inspirerande föreläsningar och mycket mer. Det var en jättestor grej och jag har inte hunnit smälta alla intryck ännu, berättar Maryam.

Vinnaren i tävlingen presenteras i slutet av april. Om Maryam tar hem utmärkelsen så är hennes plan att besöka skolor och lyfta upp tech till flickor i tidig ålder.

– Jag vill att fler tjejer ska förstå vilka möjligheter som finns och att tech är för alla, avslutar Maryam.

Läs mer om årets tech-tjej här