Serier

Utställningen om feministiska tecknade serier kommer till Kalmar

Under oktober månad har utställningen Feministiska svenska serier – från 1960-talet fram till idag visats på Galleri Linné i Växjö. Utställningen har varit välbesökt och förra veckan blev den veckans bästa konsttips i Smålandsposten. Den 8 november kommer utställningen till Kalmar och går att besöka fram till jul.

I denna utställning visas exempel på hur feministiska serieskapare med olika tecknarstilar och konstnärliga uttryck i över femtio år varit en viktig del av  den svenska samhällsdebatten . Det är en brokig samling, men man kan ändå hitta gemensamma drag så som kritik mot borgerlig politik, nyliberalism, sexism, rasism och heteronormativitet.

I feministiska tecknade serier är samhällskritiken alltid närvarande, serverad med humor, skärpa och attityd. I Sverige började de dyka upp i slutet av 1960-talet, där feministiska tidskrifter som Kvinnobulletinen använde tecknade serier för att ta upp angelägna frågor som angick många kvinnor.  Nina Hemmingsson, Sara Granér och Liv Strömqvist var några som bidrog till genrens växande popularitet i mitten av 2000-talet.

Utställningen är framtagen i samband med forskningsprojektet Feministiska svenska tecknade serier som medium för politisk aktivism och kritik med forskare från flera svenska universitet, däribland Linnéuniversitetet.

Tid: 8 november fram till jul 
Plats: Galleri Linnéa, UB, Kalmar

Vernissage: 8 november, 16:00
Invigningstalare: Universitetslektor Mike Classon Frangos

Utställningen är en del av Det kulturella universitetet