tangentbord

Var extra vaksam på din IT-miljö

Linnéuniversitetets IT-avdelningen vill mana alla till extra vaksamhet mot cyberattacker med anledning av den senaste utvecklingen i Ukraina.

En möjlig följd av de skärpta internationella sanktionerna mot Ryssland är en ökad risk för cyberattacker. Det är därför viktigt att vi alla nu är extra uppmärksamma på olika former av bedrägerier. 

Uppdatera din dator

En vanlig orsaken till att cyberattacker lyckas är att datorn inte har uppdaterats med de senaste säkerhetsuppdateringarna. Samma sak gäller annan utrustning som till exempel läsplatta och mobil.

Har du en dator eller annan utrustning som du inte har säkerhetsuppdaterat på en längre tid, rekommenderar vi att du gör det. Det är viktigt att du fortlöpande gör de säkerhetsuppdateringar som datorn eller utrustningen föreslår.

Klicka inte på okända länkar

Så kallat lösenordsfiske (phishing) är en vanlig metod vid bedrägerier. Det handlar om att välgjorda bluffmejl med länkar leder till förfalskade webbsidor som kräver inloggning. Klickar du in där röjs dina lösenordsuppgifter, ofta utan att du som användare märker det.

När bedragarna väl kommit över lösenordsuppgifterna kan de användas för att ta sig vidare inom universitetets IT-system eller i din egen dator och utrustning.

Byt lösenord

Misstänker du att något suspekt har hänt eller att någon obehörig kan ha kommit över dina uppgifter, byt omedelbart ditt lösenord.

Om du utsätts för ett bedrägeri som på något sätt kan ha samband med universitetets säkerhet, till exempel inloggningsuppgifter till universitetet, misstänkta mejl som har förmedlats via universitetet, oförklarliga förändringar i utbildningsplattformen etc. ska du omgående rapportera händelsen till vår IT-support. Snabb rapportering kan hjälpa till att lindra konsekvenserna både för dig och universitetet i stort.

Kontakt IT-support

Kontaktinformation till IT-support finns här.