grafisk bild av händer som lägger röstsedlar i en vallåda

Var med när forskare analyserar valresultatet i livesänd valvaka

Söndag 11 september bjuder ämnet statsvetenskap in till en valvaka på Linnéuniversitetet. Valvakan är öppen för studenter och medarbetare på plats i Växjö, men kan även följas live via Facebook. Under kvällen kommer paneler med forskare att diskutera vad som hänt i valrörelsen, kommentera valresultatet, samt spekulera i konsekvenserna och tänkbara regeringsbildningar.

Hallå där, Douglas Brommesson, professor i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet.

Varför arrangerar ni en valvaka på Linnéuniversitetet?

– Det är ett utmärkt tillfälle att förmedla alla de kunskaper som vi statsvetare har om val, väljarnas beteende, partiernas handlingssätt, regeringsbildningar och mycket mer, under trivsamma former.

Kan vem som helst vara med på er valvaka?

– Studenter och medarbetare på universitetet är välkomna att delta på plats i Växjö, men vi kommer också att direktsända valvakan på Linnéuniversitets Facebook-sida och Linkedin-sida så där kan vem som helst följa den.

Vad kommer att hända under kvällen?

– Vi kommer att ha tre panelsamtal med forskare som diskuterar valet. Ett om vad som hänt inför valet, om valrörelsen och partiernas formkurvor. Ett annat när vi fått valresultatet, om överraskningar, väljarnas flöden och sådant. Och ett tredje om konsekvenserna av valresultatet, tänkbara regeringsbildningar, politikens innehåll framöver etcetera.

– Rektor Peter Aronsson håller ett inledningsanförande, det blir en live-intervju med Anna Nyqvist, som är kanslichef för Valmyndigheten, och det blir mingel och tilltugg för de som är på plats.

Vilka kommer att medverka?

– Vi är många forskare som deltar. Förutom jag själv bland andra Magnus Hagevi, ledare för Kunskapsmiljö Linné: En ifrågasatt demokrati, Johanna Jormfeldt och Tobias Bromander, prefekter på institutionen för statsvetenskap respektive institutionen för pedagogik och lärande, samt Sofie Tornhill, docent i genusvetenskap.

Varför ska man följa er valvaka?

– Man får tillgång till mycket kunskap under trivsamma former. De som är på plats kan diskutera valresultatet med andra. Just den kombinationen av kunskap och social samvaro är trevlig.

Vilken fråga tror du kommer att vara viktigast i årets val?

– Jag tror att den viktigaste frågan blir den ekonomiska situationen: inflationen, det snävare ekonomiska utrymmet för stora väljargrupper … Detta tillsammans med gängkriminaliteten.

Vad ser du som speciellt spännande med årets val?

– Efter en ganska stökig mandatperiod är frågan om vi nu får två större block igen och om det leder till större stabilitet i politiken.

- -

Läs mer om valvakan och dess innehåll här.