Hatt och två hedersdoktorer

Vésteinn Hafsteinsson och Åsa Jungnelius hedersdoktorer vid Linnéuniversitetet 2023

Fakulteten för konst och humaniora (FKH) och fakulteten för samhällsvetenskap (FSV) har för 2023 utsett friidrottstränaren Vésteinn Hafsteinsson och formgivaren Åsa Jungnelius till hedersdoktorer vid Linnéuniversitetet.

Fakulteten för konst och humaniora vid Linnéuniversitetet har utsett konstnären Åsa Jungnelius till hedersdoktor. Hennes konstnärskap är mångfacetterat med glaset som primärt material och med uttryck förknippade med kvinnlighet, tabun, begär och lockelser, bland annat gestaltade genom gigantiska nagellacksflaskor och ljuslyktor i form av snippor.

Jungnelius både lokala och internationella räckvidd har betytt mycket för människor både inom och utanför akademin. Hennes verk tar plats i människors vardag likaväl som på den internationella konstscenen, i det privata rummet och i det offentliga.

– Ett så inspirerande livsverk, ännu i utveckling, förtjänar en utmärkelse av rang. Fakulteten för konst och humaniora är därför stolt över beslutet att utse Jungnelius till hedersdoktor vid fakulteten där hennes konstnärskap är en källa till inspiration i såväl konstnärligt som vetenskapligt avseende, säger Bodil Petersson prodekan vid fakulteten för konst och humaniora.  

Fakulteten för samhällsvetenskap har utsett diskuskastaren och friidrottstränaren Vésteinn Hafsteinsson till hedersdoktor. Hafsteinsson, som ursprungligen kommer från Island, har deltagit i inte mindre än fem världsmästerskap och fyra olympiska spel.

Efter avslutad karriär som aktiv diskuskastare har Hafsteinsson rönt stora framgångar som tränare inom friidrottens kastgrenar. Bland annat har han tränat den estniska världs- och olympiamästaren i diskus Gerd Kanter. För den svenska publiken är Hafsteinsson kanske mest känd för att vara tränaren bakom OS-succén i Tokyo 2020 då diskuskastarna Daniel Ståhl vann guldet och Simon Pettersson vann silver.

Hafsteinsson utbyter ständigt kunskap inte bara med tränare och ledare i andra friidrottsgrenar och i andra idrotter utan också med ledare i helt andra sektorer. På detta sätt är han en förebild för alla som strävar mot precision, prestation, professionalism och att förena vetenskap och praktik.

– Vésteinn är en god ambassadör för Linnéuniversitetet då han har stor respekt för vetenskapen, jobbar med ett vetenskapligt förhållningssätt samt är en förespråkare av samverkan mellan Linnéuniversitetet och andra samhällsaktörer. I hans samarbete med akademin bidrar han också till att sätta kunskap i rörelse, säger Marie Hedberg, prodekan vid fakulteten för samhällsvetenskap.

Vésteinn Hafsteinsson och Åsa Jungnelius kommer att promoveras vid Linnéuniversitetets akademiska högtid som arrangeras i Kalmar den 3 februari 2023.