yoga i solnedgången

Vinstregn – många vinnare får uppleva wellbeing i Kalmar län

I Södra Östersjöregionen finns mycket att se, göra och uppleva som bidrar till ditt och andras välbefinnande. Genom att välja en wellbeingsemester värnar du om naturen, om andra människor, miljön och lokalsamhällen och bidrar samtidigt till ett blomstrande samhälle. Wellbeingturism är hållbar turism som bidrar till välbefinnande. Under sommaren har vi erbjudit flera tävlingar med fina wellbeing-upplevelser som vinster hos några av våra wellbeingföretag i Kalmar län.

Vi gratulerar Liselotte Karlsson och Ulrika Lindrooz Sellgren till var sitt presentkort till på wellbeingföretaget Kollberggårdens kursgård, yogastudio och islandshästar. På en alldeles unik plats på Södra Öland hittar ni mysiga och vilsamma Kollberggården. Granne med världsarvet i en lantlig, stressfri miljö erbjuds ni en plats där ni kan hitta ert lugn och finna närvaro. Här arrangeras yogaretreats, kombinerade rid-yoga-weekends, ridläger och ridupplevelser. Här kan ni bo i B&B eller hyra er egen stuga. Allt med fokus på ert välbefinnande. För Liselotte innebär välbefinnande: ”Att inte ta med jobbet hem. Rensa dagen när du åker bilen på vägen hem och att vara redo för familjen och kommande aktiviteter.” För Ulrika betyder välbefinnande: ”Naturen, skogen och vattnet, gärna på en hästrygg.”

Vi gratulerar Niina Nordlund till ett presentkort för två personer på ett skogsbad med Anna Helgesson på wellbeingföretaget Ölandshälsan. Du erbjuds unika upplevelser i den varierade naturen på Öland och Småland för dig och en vän. Känn vinden i ditt hår när du vandrar barfota på det öländska alvaret. Vilka dofter kan du förnimma? Hur känns det att krama den där stora tallen vid strandkanten? Niina formulerar sin tanke om välbefinnande så här: ”Välbefinnande för mig är att vara här och nu i naturen. Att känna sanden mellan fingrarna och solen värma ansiktet på stranden. Att känna vattnet omsluta mig när jag simmar. Att känna doften av skogen när jag vandrar. Att andas djupa, välgörande andetag och låta både själ och hjärta vara med.”

Vi gratulerar Marie Nilsson och Carina Carlsson till var sitt presentkort till en matvandring med Charlotte Axelsson på wellbeingföretaget Visit Kalmar Öland. Tillsammans med Charlotte får ni uppleva en smakrik matvandring på solen och vindarnas ö – Öland. Vandringarna utgår från vackra platser på ön, som den dramatiska stenkusten, Stora Alvaret eller Ölands södra udde, Ottenby. Ni vandrar med en engagerade guide som berättar om platsens kultur- och mathistoria. Under turen dukas delikatesser från ön upp i naturen. All mat är närproducerad och väljs ut i samarbete med lokala matproducenter. Glöm inte att fråga efter lokala gårdsbutiker för att handla närproducerade godsaker med er hem.  För Marie är välbefinnande ”Att hitta balans och harmoni i tillvaron. Aktivitet och vila i omlott. Tillbringa tid i miljöer och med personer, där jag kan tanka energi o positivitet samt att i möjliga mån undvika det som stjäl min energi. Att ha möjlighet att lyssna på vad min kropp behöver idag.” För Carina betyder det ”Att ha en god hälsa och kunna njuta här och nu i nuet. Känna dofter, synintryck och smaker och att vara närvarande.”

Vi gratulerar Anja Lennartsson och Anna-Lena Sandberg till var sitt presentkort på blomsterplock på mysiga wellbeingföretaget Fiddekulla Trädgård. På Fiddekulla trädgård hos Cilla och Lovisa får ni plocka varsamt och hållbart odlade blommor och binda er en härlig bukett att ta med hem eller kanske ge bort. Tag er gärna tid att uppleva och ta in den livfulla och vackra blomsteråkern, passa på att kika runt i trädgården och i den söta lilla gårdsbutiken. Och kom ihåg att pausa med en liten fika. För Anija Lennartsson innebär välbefinnande ”att hinna med och vara i en balans mellan aktiviteter och återhämtning” och för Anna-Lena Sandberg är välbefinnande ”lugn och ro i naturen och att ha tid för återhämtning och reflektion”.

Vi gratulerar Moa Tallåker och hennes sambo till övernattning med 2-rätters middag, frukost och spa på härliga wellbeingföretaget Stufvenäs Gästgifveri vid Kalmarsund. Så här motiverade Moa sin wellbeing-semester och vad hon ville uppleva förutom vistelsen på Stufvenäs:

”Södermöres gårdsbutiker skulle vara jättemysigt att besöka. Den närproducerade maten och jordbruken som ligger bakom dem är grunden för både våran men även miljöns välbefinnande. En naturlig och viktig del av kretsloppet och för den biologiska mångfalden. Jag skulle vilja ta med min sambo på en utflykt då vi båda brinner för primärproduktionen och mathantverk. Eftersom vi båda studerar hör inte sådana här utflykter och mys till vardagen.”

Vi gratulerar Malin Johansson och Maria Weister till var sitt presentkort till på wellbeingföretaget Lisesgården. Här får ni följa med Maggan och Lise på en spännande kulturvandring genom byn Skörebo. Spåren från förr finns kvar i skogen, vi behöver bara tyda dem. Ta del av spännande berättelser om 1700-talets Skörebo och framåt, om lokala mysterier och historier, kulturväxter och hur kulturlandskapet vuxit fram. Någon gång under turen pausar vi tillsammans för en fika.

Stort tack till alla våra fina wellbeingföretag som bidragit med fantastiska upplevelser till Wellbeingturism satsningen SB WELL.

Text: Kohnen, J. Länsstyrelsen Kalmar län
Editerat av: Lindell, L. Linnéuniversitetet

Två kvinnor med blommor i sina famnar
Lokalodlade snittblommor lyser i solen hos Fiddekulla Trädgård Kohnen, J., Företagare, SB WELL
Föregående bild Nästa bild
Yoga i solnedgången
Yoga i solnedgången med utsikt över sundet under ledning av Kollberggården Kohnen, J., Företagare, SB WELL
Föregående bild Nästa bild
människor som sitter och ligger ned och njuter i skogen
Upptäck skogsbadets positiva effekter på sinne, kropp och själ Kohnen, J., Företagare, SB WELL
Föregående bild Nästa bild
logo
Wellbeingturism – hållbar turism som bidrar till välbefinnande
Föregående bild Nästa bild
juice hälls upp i glas av kvinna i hatt
Smakrika upplevelser förbereds av Visit Kalmar Öland Kohnen, J., Företagare, SB WELL
Föregående bild Nästa bild