Alexandra med utmärkelsen Årets alumn

Alumnreportage: Alexandra Petrakou – universitetsstrateg och Årets alumn

Alexandra Petrakou, Årets alumn vid Linnéuniversitetet, vem är du? 

– Jag är en glad, lättroad, resultatinriktad och engagerad person som brinner för utvecklingsfrågor!

Nuvarande arbetsplats? 

Kalmar kommun

Vad gör du? 

– Jag är universitetsstrateg och arbetar för att utveckla samarbetet mellan Kalmar kommun och Linnéuniversitetet och utveckla Kalmar som universitetsstad.

Vad har du studerat?

– Jag läste först på Systemvetarprogrammet, tog kandidat- och magisterexamen och därefter doktorerade jag inom Arbetsvetenskap med IT/Interaktionsdesign. Jag forskade på hur människor i olika verksamheter samarbetar, och hur deras samarbete kan stödjas med exempelvis IT.

Vilken betydelse har utbildningen haft för din karriär?

– Väldigt stor betydelse. Kanske mer allt runtomkring utbildningen och helheten av universitetsstudierna, snarare än enskilda kurser. Jag hade en lärare som också var programansvarig på Systemvetarprogrammet i Kalmar, Leif Marcusson, som verkligen utmanade oss studenter till att tänka efter och tänka kreativt. Bland annat så fick vi parallellt med de ordinarie kurserna inom informatik, programmering, ekonomi, organisation mm, läsa skönlitteratur och analysera och skriva rapporter om dessa med koppling till något samhällsaktuellt. Vi fick lära oss mycket olika saker av detta tyckte jag, men framförallt att grunden för en systemvetare är att kunna sätta sig in i vilket ämne som helst och förstå helheten/systemet och hur det hänger ihop, snarare än detaljerna. Det har jag haft med mig under hela mitt arbetsliv.

Du är utsedd till Årets alumn vid Linnéuniversitetet 2022, hur kommer det sig tror du?

– Jag är jätteglad att ha fått detta pris. För det måste innebära att mitt arbete både har synts och känts för Linnéuniversitetet! Och då har jag alltså gjort ett väldigt bra jobb.

Vilka tips vill du ge nuvarande studenter inför arbetslivet?

  • Ta tillvara på tiden som student! Upplev och engagera dig i studentlivet, upplev och engagera dig i allt som händer kring din utbildning.
  • Nätverka och utforska karriärvägar inom och utanför universitetet. Det händer mycket i din universitetsstad, utforska det!
  • Är du engagerad och involverad så bygger du så klart ditt CV, men det är också ett bra sätt att få kontakter, inom och utanför universitetet, som kan leda dig vidare även i arbetslivet senare.

Nominera till Årets alumn 2023

Du kan nominera till Årets alumn 2023 löpande genom att mejla till alumn@lnu.se. Årets alumn 2023 delas ut på Stipendiehögtiden i Växjö den 8 december.

Läs mer om utmärkelsen Årets alumn