Emma Tinnert på vernissaget för sin utställning Orkidéer på Galleri Linnea

Alumnreportage: Emma skapar detaljrika illustrationer av naturmotiv

Studierna i biologi gav Emma inspiration i sitt akvarellmåleri. Nu är hon tillbaka på universitetet och ställer ut sina verk på Galleri Linnéa.

Emma Tinnert läste biologiprogrammet med terrester inriktning. Studierna resulterade i en filosofie magisterexamen i biologi och gav henne inspiration till illustrationer med naturmotiv.

– Det var just i samband med mina biologistudier som jag fick upp ögonen för möjligheten att kombinera mina intressen för biologi och akvarellmåleri genom att skapa illustrationer med naturmotiv. Det var ju någon som skapade illustrationerna i alla vackra böcker vi kom i kontakt med under utbildningen, så som t.ex. floror eller böcker om fåglar och insekter. Det var även under utbildningen som mitt stora intresse för dagfjärilar väcktes. Dagfjärilar fick senare huvudrollen i den första bok som jag illustrerade, berättar Emma.

För Emma har hennes utbildning varit grunden till allt som hon har gjort yrkesmässigt. Direkt efter examen startade hon ett eget företag som konstnär och illustratör men har också haft fler andra arbeten under åren.

– Jag anställdes även som stationsvärd och guide vid Station Linné, ett öländskt center för forskning, utbildning och undervisning. Därefter arbetade jag under många år som naturumvärd och guide samt så småningom naturumföreståndare vid naturum Ottenby, vackert beläget vid Ölands södra udde. Jag är numera delägare i mina föräldrars företag Galleri Tinnert, arbetar deltid som museikoordinator på VIDA Museum & Konsthall samt är fortsatt egen företagare som konstnär och illustratör, fortsätter hon.

Hon upplever att det finns motiv överallt och att det bara är att ta ett par steg utanför dörren för att hitta inspiration.

– Mina biologistudier har gett mig kunskaper som jag ständigt använder mig av i mitt arbete som illustratör. Som att titta nära och kunna urskilja de detaljer som behöver finnas med för att genomföra artbestämning. En förståelse för hur viktiga färgskiftningar på fjärilsvingar kan vara, att kunna fånga känslan av en luden stjälk eller visa mönstret på nerverna i ett blad, säger Emma.

Det är i rollen som illustratör som hon nu är tillbaka på universitetet för utställningen Orkidéer på Galleri Linnéa. Något som Emma är glad över.

– Att bli tillfrågad att komma och visa sina verk är alltid en ära. Med tanke på mina tidigare studier kändes det lite extra i hjärtat när Det kulturella universitetet vid Linnéuniversitetet kontaktade mig. Utställningen på Galleri Linnéa blev väldigt fin och jag ser fram emot fortsatt samarbete med Det kulturella universitetet genom projektet Linnéträdgården.

I utställningen får besökarna ta del av hennes detaljrika illustrationer av orkidéer och det är verk som fascinerar.

– Jag fick väldigt fin respons i samband med vernissagen som lockade många besökare. Jag hoppas att min utställning ska uppskattas av både studenter och personal på universitetet medan den visas på Galleri Linnéa, avslutar Emma.

Läs mer

Galleri Linnéa är Linnéuniversitetets konstgalleri i Kalmar som visar konstverk av studenter och medarbetare. Galleriet finns i Universitetsbiblioteket, andra våningen Hus Stella i Kalmar. Läs mer om Det kulturella universitetet och den planerade Linnéträdgården
Utställningen Orkidéer pågår till den 19 november.