Oliver Frid jobbar i sin studio

Alumnreportage: Olivers internationella hits har miljontals strömningar på Spotify

Efter att ha avslutat musikproduktionsprogrammet flyttade Oliver Frid direkt till Stockholm, där hans karriär snabbt tog fart. Idag jobbar han som låtskrivare och musikproducent till världsartister som bland andra Ariana Grande.

Studierna på musikproduktionsprogrammet har haft stor betydelse för hans karriär.

– Det var väldigt motiverande och kanske till och med avgörande att ha ambitiösa och likasinnade människor runtomkring mig. Självklart har jag även haft stor nytta av den praktiska kunskapen jag fått på utbildningen, säger Oliver.

Det som betytt mest är dock vännerna på utbildningen som han träffade under tiden i Växjö.

– Jag flyttade direkt till Stockholm efter utbildningen och skaffade en studio tillsammans med några studiekompisar. Jag jobbade med dem främst, men allteftersom jag lärde känna fler och fler så fick jag nya samarbetspartners runtom i stan. Det ena ledde till det andra och det var så jag hamnade där jag är nu, fortsätter han.

I jobbet som producent och låtskrivare delar han sin tid mellan resor och studioarbete.

– När jag reser så brukar jag mest skriva nya låtar, och när jag är hemma så gör jag oftast färdigt produktioner. Att göra färdigt produktioner kan ta väldigt lång tid. När jag är i den fasen så jobbar jag mer eller mindre kontorstid. Då brukar jag komma till studion runt 8 på morgonen och sitta och jobba.. ja, så länge jag orkar ungefär, skrattar Oliver.

Det han uppskattar mest med sitt jobb är att det är så kreativt.

– Det bästa med mitt jobb är att få göra musik varje dag, att jobba med väldigt många olika typer av människor, samt att få resa mycket. Musiken utvecklas hela tiden, så det blir sällan en känsla av att man gör samma sak om och om igen, berättar han.

Oliver med utmärkelse för låten POV
Foto: Kobe Boateng

Framgångsrika samarbeten med världsartister står på Olivers meritlista. Det finns dock en låt som är speciell för honom.

– 'Pov' av Ariana Grande är jag stolt över. Det var ett väldigt tidigt mål för mig att jobba med Ariana, så den låten känns lite extra bra!

Tiden som han pluggade på Linnéuniversitetet minns han med glädje.

– Det var en väldigt kul tid i mitt liv, som jag är superglad att jag har fått vara med om. Studietiden lärde mig att det är väldigt mycket enklare att ta sig närmare sina mål om man jobbar och umgås med likasinnade. Så omge dig med människor som vill åt samma håll som du!

Han tipsar gärna studenter inför arbetslivet.

– Ta vara på tiden du har som student, men sträva sedan mot ett yrke och en vardag som du varken vill eller behöver ta semester ifrån. Jag har aldrig haft måndagsångest sedan jag började jobba, och det känns som ett kvitto på att jag valt rätt karriär.

Med en karriär som går spikrakt uppåt, har han målet klart för sig.

– Framtiden består förhoppningsvis av mycket mer musik. Jag siktar på att fortsätta göra musik som jag och andra tycker om med artister som jag älskar, avslutar Oliver.

Mer om Oliver Frid

• Oliver har skrivit låtar till världsartister som Ariana Grande, Dua Lipa och Little Mix.
• Olivers tre största hits har runt 736 miljoner strömningar på Spotify
• Oliver har varit utsedd som månadens låtskrivare av Spotify