Simon jobbar med nyheter i TV

Alumnreportage: Från praktik till direktsändning – Simon jobbar på Aftonbladet TV

För Simon ledde den avslutande praktiken på programmet journalistik och medieproduktion till jobb. I sin roll som programledare och reporter på Aftonbladet TV är han med när det händer något i Sverige eller i världen som behöver bevakas och sändas direkt.

Simon genomförde sin 10-veckors långa praktikperiod på Direktdesken på SVT. Under praktiken blev han erbjuden sommarjobb som sedan övergick i ett vikariat. Nu har han gått vidare och jobbar på Aftonbladet TV. Han beskriver sitt jobb som varierande.  

 – Jag arbetar som reporter och programledare för ”breakingnyheter”. Det vill säga, när det händer något i Sverige eller i världen som kräver att vi sänder direkt.  I mitt arbete ingår att göra research, skriva manus, redigera, vara reporter på fält, boka gäster och att programleda från studion, berättar Simon.

Att möta publikens krav på sändningar när en nyhet utvecklar sig, är det som Simon uppskattar mest med sitt jobb.

 – Det som är bäst är att sända direkt. Att gå till jobbet och inte veta vad som kommer att hända och att på några få minuter starta en direktsändning är otroligt stimulerande. Vi vet aldrig riktigt var det ska sluta och hur länge vi ska sända, säger Simon.

För Simon var utbildningen avgörande för att jobba med nyheter.

 – Jag har såklart med mig många verktyg från utbildningen - framför allt från mina lärare i TV- och videokurserna. I mitt arbete på SVT och nu på Aftonbladet TV har jag fått användning av mina verktyg och tagit kunskaperna från skolan till nästa nivå. Sedan handlar det mesta faktiskt om hur man är som person och vilka ambitioner man har. Det är viktigare än vilket betyg man fick på en enskild kurs, menar Simon.

Simon tipsar om vad som är viktigt att tänka på som ny inom branschen.

 – Ta för dig även när du är ny och kom med egna initiativ. Lär dig av de erfarna och anamma det du tycker de gör bra! Det är viktigt att visa framfötterna om du vill göra avtryck i en bransch med stor konkurrens om jobben - speciellt i storstäderna och på riksredaktionerna, säger han.

Han minns tiden på Linneuniversitetet som positiv och har flera studiekamrater som numera är kollegor i branschen.

 – Jag ångrar inte en sekund att jag valde Linnéuniversitetet framför de mer traditionella utbildningarna, i till exempel Lund eller Göteborg. Linnéuniversitetet kommer alltid att ha en särskild plats i mitt hjärta. Jag kan också sakna radiostudion där jag sände mycket studentradio för Radio Shore, berättar Simon.

Han rekommenderar gärna andra intresserade att läsa programmet journalistik och medieproduktion.

 – Våga välja det. Fler och fler väljer att jobba som kommunikatörer och andra yrken som är besläktade med journalistiken. Bristen på journalister ökar. Många redaktioner i mindre städer har svårt att locka folk i dag. Vi journalister behövs, inte minst nu när vi lever i en orolig tid där demokratin svajar på flera håll i världen, avslutar Simon.