Tre män med blommor och diplom

Tobias och Per är årets lärare vid Linnéuniversitetet 2023

Under våren har Linnéuniversitetets studenter fått nominera sina lärare som kandidater till Årets lärare 2023. Av de 20 nominerade var det till slut en polis- och en sjöfartslärare som stod som vinnare. I torsdags fick de båda ta emot sina utmärkelser av Linnékårens ordförande Ludvig Malmquist.

Linnékårens utmärkelse ”Årets lärare 2023” tilldelas Per Nilsson, universitetsadjunkt Sjöfartshögskolan i Kalmar och Tobias Rödlund, lärare i fysiska tekniker och metoder vid Polisutbildningen i Växjö.

Linnékårens ordförande Ludvig Malmquist konstaterar att beslutet om att ge utmärkelsen till Per och Tobias är väl förankrat då båda nominerades av flertalet av sina studenter:

– Per får utmärkelsen bland annat för studenternas motivering om lyhördhet, god pedagogik, sitt inkluderande sätt och bra återkoppling. Tobias får utmärkelsen för sitt lugn, skickliga pedagogik och förmåga att skapa trygga relationer till sina studenter för att hjälpa dem genom sina studier.

Tobias Rödlund är polis och har jobbat som lärare vid Polisutbildningen i två år. Han undervisar i fysiska tekniker och metoder som till exempel taktiska inslag kring hur man behöver och ska tänka i olika situationer man kan hamna i som polis. 

Tobias Rödlund om att vara årets lärare i Växjö:
– Oj, vilken ära! Jag är lite chockad, men väldigt glad och oerhört hedrad. Det här tar jag verkligen med mig på vägen för att fortsätta utvecklas som lärare. Mitt varmaste tack till studenterna som nominerat mig.

Per Nilsson är årets lärare i Kalmar där han undervisar i flera kurser inom sjökaptensprogrammet. Huvudområdet är lasthantering för olje-, kemikalier och gaslaster. Det är lasthanteringskurser som leder till att sjöfartstudenterna kan arbeta i de högsta befattningarna ombord på tankfartyg. Teorikurser varvas med simulatorövningar där studenterna lär sig att manövrera och navigera fartyg och använda alla de tekniska hjälpmedel som finns på en fartygsbrygga.

Per Nilsson om att vara årets lärare i Kalmar:
– Det var oväntat men välkommet! Extra roligt att det är studenterna som nominerat och det är en fin bekräftelse på att jag är på rätt väg i min roll som lärare. Utmärkelsen ger extra energi lång tid framöver!