Science Citys mässa

Dricka alger, bygga broar och svarva äpplen – Science City gav många smakprov för den teknikintresserade

Under fredagen, 21 april, fylldes campus i Växjö med över 1 000 nyfikna besökare som fick dyka in i teknikens och naturvetenskapens värld under Science City. Det årliga evenemanget har som mål att få fler att få upp ögonen för teknik, naturvetenskap och matematik. Utställarna kommer både från Linnéuniversitetet och olika företag i regionen.

Besökarna fick bland annat träffa David Gustafsson, vinnare av LEGO Masters Sverige, som visade upp sin fullskaliga Volvo V70 byggd av LEGO. De kunde även bygga katapulter, provköra radiostyrda bilar, svarva ett äpple och konstruera flygplan i en 3D-värld.

- Vi tycker det är väldigt kul att arrangera Science City och är väldigt nöjda med dagen! Det är viktigt för oss att visa barn och ungdomar alla de möjligheter som ges om de väljer att studera ett program med tekniska inslag hos oss, säger Laure Fournier och Katrin Lindwall, projektledare, Linnéuniversitetet.

Utställarna från Linnéuniversitetet visade bland annat upp sin egentillverkade dansmatta, industriella robotar och utmanade besökarna i mattetrolleri. För den som är nyfiken på hur det är att läsa på Linnéuniversitetet fanns även möjlighet att testa på studentlivet genom VR. Det gavs också tillfälle att kolla på alger i mikroskop och att smaka på smoothies gjorda på alger.

- Det här är en fantastisk dag, jag har träffat så många nyfikna elever som lärde sig mer om alger, säger Caroline Littlefield Karlsson, samordnare för Kunskapmiljö: Vatten, institutionen för biologi och miljö vid Linnéuniversitetet.  

En mycket omtyckt aktivitet var ”Starkast vinner!”, en tävling som gick ut på att bygga den starkaste träbron med så lite material som möjligt. Institutionen för byggteknik höll i tävlingen och det vinnande bidraget klarade av en belastning på över 40 kilo.

Under förmiddagen kom förbokade besökare från årskurs 5-9 medan det under eftermiddagen var öppet för gymnasieelever och allmänheten. Science City arrangeras av Linnéuniversitetet och Epic och sponsras av Teknikcollege samt Växjö kommun.